CDA

"Denktank" CDA-afdeling België-Luxemburg: Verdrag van Nice niet ratificeren

De "denktank" van de CDA-afdeling België-Luxemburg roept de Tweede Kamer op om het Verdrag van Nice niet te ratificeren. Het Verdrag is namelijk ver onder de maat en moet het laatste zijn dat via de klassieke methode van geheime onderhandelingen tot stand is gekomen. De afdeling roept op om via een Convent (speciale openbare bijeenkomsten van vertegenwoordigers van nationale parlementen, Europarlementariërs, regeringen en de Europese Commissie) de toekomstige structuur van de EU nader vorm te geven. De "denktank" van de CDA-partijafdeling, bestaat voor een groot deel uit leden die werkzaam zijn of zijn geweest bij één van de Europese Instellingen. Op 18 oktober a.s. vergadert de Tweede Kamer over de Staat van de Europese Unie.

Om te beginnen wordt via het Verdrag van Nice het zogenaamde "democratisch gat" alleen maar groter in plaats van kleiner. Het aantal meerderheidsstemmingen in de Raad van Ministers neemt toe, zonder dat daar medewetgevende bevoegdheid van het Europees Parlement tegenover staat. "Op deze manier wordt zowel het nationaal parlement als het Europees parlement buiten spel gezet. Geen enkel parlement zou met deze achteruitgang van bevoegdheden mogen instemmen" aldus Jan Smeele, bestuurslid van CDA-België-Luxemburg. Ook zijn de voorwaarden voor een versterkte samenwerking, tussen de lidstaten verzwaard en bemoeilijkt. Verder is het Verdrag een stap terug in die zin dat nationale belangen te zwaar zijn aangezet. Zo is de macht van de Europese Commissie verzwakt hetgeen de slagvaardigheid niet ten goede komt.

Ook hebben de regeringsleiders in Nice besloten het Europees Parlement uit te breiden tot meer dan 700 leden. Dit is tegen de wens van het Europees Parlement zelf en zorgt voor een zeer grote kostenpost, omdat zowel in Brussel als in Straatsburg nieuwe kantoortorens moeten worden gebouwd. Smeele: "Dit zal het draagvlak voor de Europese verkiezingen niet bevorderen. Niet de regeringsleiders of nationale parlementariërs krijgen deze rekening gepresenteerd, maar de Europarlementariërs bij de volgende Europese verkiezingen. Er was in het Verdrag van Amsterdam al een consensus om bij een uitbreiding van de EU het Parlement uit maximaal 700 leden te laten bestaan. Het is niet consequent om dit op de helling te zetten."

Smeele: "Het argument dat de uitbreiding van de Europese Unie zonder het Verdrag van Nice niet kan doorgaan klopt in onze ogen niet, omdat de minimale institutionele veranderingen voor wat betreft het aantal commissarissen en dergelijke ook via de toetredingsverdragen kunnen worden geregeld."

CDA-België-Luxemburg is voor de zogenaamde Conventiemethode om de toekomstige structuur van de Unie uit te werken. De methode heeft haar nut bewezen. Vorig jaar is via deze methode het Charter van de grondrechten van de EU opgesteld. De Afdeling steunt daarom de initiatieven van het Belgische raadsvoorzitterschap om opnieuw een Convent bijeen te roepen. Smeele: "Maar dat moet dan wel een volwaardig Convent zijn dat meer kan doen dan een aantal voorstellen formuleren waaruit de ministers achter gesloten deuren kunnen kiezen. Het Convent moet in onze ogen een eindproduct leveren, waar de Raad en nationale parlementen ja of nee tegen kunnen zeggen."