Ministerie van Economische Zaken België

NL FR DE EN

Mededeling van het Wetenschappelijk Comité van de Algemene socio-economische enquête 2001

Brussel, 17 oktober 2001

Het Wetenschappelijk Comité maakt zich ernstig zorgen over het klimaat waarin de enquête plaatsvindt en wenst de negatieve weerslag ervan te vermijden.

Het had te zijner tijd met nadruk gewezen op het noodzakelijke karakter van een informatiecampagne bij het publiek. Het betreurt dat die campagne niet kon georganiseerd worden.

Deze informatielacune heeft aanleiding gegeven tot tal van interpretaties over de relevantie van de vragen, de doelstellingen van de enquête en de eerbiediging van de vertrouwelijkheid van de antwoorden.

De vragenlijst werd opgesteld door de Hoge Raad voor de Statistiek en is het resultaat van het gezamenlijke werk van vertegenwoordigers uit de socio-economische wereld, de Gewesten en Gemeenschappen, de federale en parastatale administraties en de academische kringen. Daarenboven kon er gerekend worden op de medewerking van een zestigtal externe experts. Hij kadert in de continuïteit van de tellingen die het NIS sedert 1846 organiseert en is conform de Europese eisen. Hij schept tevens een vernieuwend element, door de burger uit te nodigen zijn mening te geven over de kwaliteit van zijn leef- en woonmilieu.

De resultaten van dergelijke enquête vormen een onmisbaar statistisch instrument in de handen van het beleid, o.m. op het vlak van de mobiliteit en de huisvestingspolitiek. Zij maken het mogelijk behoeften te herkennen zoals de nood aan kinderoppas, thuishulp voor chronisch zieken en gehandicapten of de inrichting van wijken en groenruimten. Ze zijn eveneens onontbeerlijk voor heel wat wetenschappelijk onderzoek.

In overeenstemming met de statistiekwet heeft het NIS procedures ingebouwd die het statistisch geheim waarborgen. De leden van het Wetenschappelijk Comité kennen die procedures en stellen zich ten overstaan van de burgers persoonlijk en hoofdelijk garant dat de vertrouwelijkheid van de ingezamelde gegevens absoluut zal worden gerespecteerd.

Om al die redenen vraagt het Wetenschappelijk Comité de burgers binnen de gestelde tijd aan de enquête deel te nemen.

Het Wetenschappelijk Comité van de Algemene socio-economische enquête 2001 werd opgericht bij koninklijk besluit om de methodologische kwaliteit van de enquête te waarborgen. Het comité bestaat uit de elf universiteitsprofessoren die lid zijn van de Hoge Raad voor de Statistiek en er benoemd werden vanwege hun deskundigheid in de betrokken domeinen.

Samenstelling van het Wetenschappelijk Comité

* M. Despontin, professor aan de Vrije Universiteit Brussel, voorzitter

* D. Weiserbs, professor aan de Université catholique de Louvain, vice-voorzitter

* J.J. Droesbeke, professor aan de Université libre de Bruxelles
* G. Masuy-Stroobant, professor aan de Université catholique de Louvain

* M. Noirhomme-Fraiture, professor aan de Facultés universitaires Notre-Dame de la Paix

* S. Perelman, professor aan de Université de Liège
* H. Reynaerts, professor aan de Universiteit Gent
* J. Van Den Broeck, professor aan de Universiteit Antwerpen-RUCA
* H. Van der Haegen, professor aan de Katholieke Universiteit Leuven
* M. Van Wouwe, professor aan de Universiteit Antwerpen-UFSIA
* N. Veraverbeke, professor aan het Limburgs Universitair Centrum
Om het Wetenschappelijk Comité te contacteren : Marc Despontin (tel :
+32 2.629.36.08) of Daniel Weiserbs.

Laatst gewijzigd op: 18/10/2001 © 1998/2001 NIS, Ministerie van Economische Zaken
http://statbel.fgov.be