Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Onderzoek Informele Zorg

In opdracht van en deels in samenwerking met het College voor zorgverzekeringen (CVZ) voert het Trimbos-instituut een onderzoek uit naar informele zorg in GGZ en verslavingszorg. Informele zorg wordt daarbij opgevat als een verzamelterm voor zelfzorg en individuele zelfhulp, zelfhulpgroepen en lotgenotencontact, mantelzorg en vrijwilligerswerk.

Extramuralisering en vermaatschappelijking leiden tot een groter beroep op de zelfredzaamheid van cliënten en tot een belangrijker rol voor allerlei vormen van informele ondersteuning. Soms betekent dit een zwaardere belasting voor cliënten en hun netwerk. Het biedt ook mogelijkheden voor emancipatie en voor een positieve inzet van ervaringsdeskundigheid en meer invloed op het eigen leven. De rol van hulpverleners verschuift: zij moeten de zelfzorg en informele zorg meer gaan faciliteren. Voor beleidsmakers en zorgverzekeraars doet zich de vraag voor hoe zij deze informele zorg kunnen ondersteunen. Het primaire doel van de studie is de wetenschappelijke kennis ten aanzien van de informele zorg in kaart te brengen en voorstellen te doen voor de programmering van onderzoek.

De volgende vragen komen aan de orde:


* Welke vormen van informele zorg kunnen worden onderscheiden?
* Welke tendensen doen zich voor in de ontwikkeling van de informele zorg?

* Wat is de effectiviteit van informele zorg?
* Welke substitutie-effecten doen zich voor tussen formele en informele zorg?

* Hoe kan de ondersteuning van informele zorg worden bevorderd?
* Welke rol kunnen de zorgverzekeraars daarbij spelen? (Dit onderdeel van het project wordt uitgevoerd door de afdeling Accountancy en Onderzoek van het CVZ)

* Welk onderzoek is in de toekomst wenselijk vanuit de optiek van de sociale verzekeringen?

De studie zal een drietal typen producten opleveren: een trendrapport over informele zorg, een overzicht van lacunes in de beschikbare kennis, en een outline van een of meerdere onderzoeksprogrammas gericht op het opvullen van de gesignaleerde lacunes. Het project is recent gestart en zal in april 2002 worden afgerond.
* Karel Geelen (030) 297 11 00