Gemeente Deventer

Brand verwoestte prehistorische boerderij

Tijdens archeologisch onderzoek heeft Archeologie Deventer begin deze week een complete prehistorische boerderij aangetroffen op de locatie Holterweg 59/61. Deze boerderij is bijzonder omdat uit de resten in de bodem blijkt dat deze ergens tussen 750 en 500 voor Christus door brand is verwoest. In de bodemsporen is nog veel houtskool te zien. Opmerkelijk is dat resten van de ingestorte dakconstructie na de brand in het huis zijn blijven liggen. Bij de boerderij zijn schuren en ingegraven graansilo?s gevonden. De boerderij lag vrij geïsoleerd in het uiterste oosten van de grote prehistorische nederzetting Colmschate.

Het huis is vrij gaaf in de grond bewaard gebleven. De bodemverkleuringen laten paalkuilen, ingangen en indeling van het huis nog goed zien. Het huis heeft een afmeting van 16 x 6,5 meter. Op grond van de bestaande typologie van boerderijen in Nederland behoort het huis tot het ?Overgangstype Hijken?, naar een in Drenthe gevonden voorbeeld. Binnen in het huis zijn wrijfstenen voor het malen van graan gevonden. Daarnaast zijn enkele fragmenten prehistorisch aardewerk aangetroffen.

Op basis van de grondsporen is de brand vermoedelijk aan de oostzijde van het huis ontstaan. Het huis is ingestort en daksparren en de nokbalk zijn in het huis terechtgekomen. Het huis is niet herbouwd, maar na de brand verlaten.

Link met eerdere opgravingen

Het onderzoek dat afgelopen zomer in het perceel Holterweg 57 is uitgevoerd (RABO-banklocatie) hangt samen met de oostelijk gelegen locatie. Op het RABO-terrein is een vergelijkbaar type huis gevonden. De twee huizen zijn vermoedelijk niet tegelijkertijd in gebruik geweest. Ze hebben echter wel een identieke oost-west oriëntatie en liggen op één lijn met een onderlinge afstand van ongeveer zestig meter.

Opdracht

Het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van woningvereniging Eigen Bouw. Op deze plaats begint binnenkort de voorbereiding voor de bouw van appartementen en commerciële ruimten. Het archeologisch onderzoek saat onder leiding van drs. Michael Klomp.