Akzo Nobel en Shell gaan samen goedkope zonnepanelen ontwikkelen
Arnhem, 16 oktober 2001 AkzoNobel en Shell Renewables gaan samen een proefinstallatie opzetten voor de massaproductie van flexibele zonnepanelen tegen lage kosten. Indien het project succesvol is, kan een van de belangrijkste obstakels voor een wijdverspreide toepassing van fotovoltaïsche zonnecellen, namelijk de hoge kosten, worden weggenomen.
Momenteel worden zonnepanelen van dure materialen gemaakt, zoals zuiver silicium, glas en metalen, door middel van arbeidsintensieve processen. Het nieuwe proces dat Shell en Akzo Nobel in Arnhem gaan uitproberen, is gebaseerd op massaproductiemethodes om praktisch continu een speciale zonnecelcoating aan te brengen (20 maal dunner dan een mensenhaar) op flexibele foliebanen.
"Wij zijn van mening dat elektriciteit uit zonlicht een van de snelstgroeiende bronnen van energie gaat worden," verklaarde Philippe de Renzy Martin, Shell Solars Chief Operating Officer. "De markt voor zonne-energie zal een groei vertonen van 16 tot 25% per jaar. Snellere en goedkopere productiemethodes, gebaseerd op flexibele zonnepanelen, kunnen een bredere marktintroductie bevorderen. Kosten kunnen worden bespaard door integratie met bestaande zonne-energieproducten, dakbedekking en wandbekleding. Ook nieuwe toepassingen zijn mogelijk."
Om deze ontwikkeling verder te versnellen, nemen Akzo Nobel en Shell ook deel aan een parallelprogramma met de Technische Universiteiten Delft en Eindhoven, de Universiteit van Utrecht, TNO en ECN. Ondersteuning wordt verleend door het Energie-, Ecologie- en Technologie-Programma van de Nederlandse overheid, NOVEM en de Europese Unie.
- - -