Rijksuniversiteit Groningen

Gemodificeerde voedingsmiddelen en voedselveiligheid

Meer en meer komen voedingsmiddelen niet alleen uit de natuur, maar uit laboratorium of fabriek. Op een of andere manier zijn onze voedingsmiddelen gemodificeerd of farmaceutisch geprepareerd. Volgens professor West zal de schaal waarop dit gebeurt alleen maar toenemen, en dat is ook nodig als we in de wereldwijde voedingsbehoefte willen voorzien. Daarvoor is het noodzakelijk dat we gebruik maken van genetische modificatie en de nieuwste landbouwtechnieken. Op het moment zijn de meningen hierover verdeeld, maar we moeten volgens professor West daarmee in het reine komen.

In Nederland en in de rest van Europa is microbiologische en toxicologische veiligheid erg belangrijk. Het recente rapport van de Gezondheidsraad over voedselinfecties onderstreept dat belang. West noemt gifstoffen een veel groter gevaar dan BSE, waarnaar zoveel aandacht is uitgegaan. Toxinen kunnen in de voedselvoorziening veel meer schade veroorzaken. De dioxinecrisis van 1999 confronteerde ons weer eens met de kwetsbaarheid van onze voedselvoorziening. Producenten getroosten zich grote inspanningen om dit te voorkomen, daartoe gestimuleerd door scherpe normeringen van overheden en internationale organisaties. Studium Generale vroeg professor West verder in te gaan op vraagstukken omtrent voeding, gezondheid en ziekte in het algemeen, en meer specifiek op voedselveiligheid, nu het vertrouwen van de consument door BSE en MKZ een forse deuk heeft opgelopen. Voedsel komt echter niet alleen aan onze voedingsbehoefte tegemoet, maar ook aan onze hedonistische behoeften, zowel individueel als in groepsverband, zo benadrukt professor West. Ook dat aspect laat hij niet onbesproken.

Professor Clive E. West is geboren en getogen in Australië. Na zijn promotie in de biochemie werkte hij in Engeland, Australie en Nigeria. Hij werkt al 20 jaar in Nederland, in Wageningen bij de afdeling Humane Voeding en Epidemiologie, en sinds kort ook in Nijmegen als hoogleraar Humane Voeding in relatie tot gezondheid en ziekte. West publiceerde ruim 200 artikelen in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften. Zijn huidige interesses gaan uit naar micronutriciënten (vitamine A, caroteen, ijzer, jodium en zink). In samenwerking met groepen uit Afrika, Azie en Latijns-Amerika worden hieraan onderzoeksprojecten gewijd. Voor het overige is hij onder andere directeur van het European Nutrition Leadership Programme en lid van een voedingsadviescommissie van de Gezondheidsraad. Daarnaast vervult hij gastdocentschappen in Amsterdam, Kaapstad, Jakarta en Atlanta.

Datum en tijd

maandag 15 oktober 2001, 20.00 - 21.30 uur

Spreker

prof. Clive West

Titel

Voedselveiligheid en gezondheid

Serie

Aan Tafel! Een programma over voeding

Plaats

Aula, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium