Gemodificeerde voedingsmiddelen en voedselveiligheid
Meer en meer komen voedingsmiddelen niet alleen uit de natuur, maar
uit laboratorium of fabriek. Op een of andere manier zijn onze
voedingsmiddelen gemodificeerd of farmaceutisch geprepareerd. Volgens
professor West zal de schaal waarop dit gebeurt alleen maar toenemen,
en dat is ook nodig als we in de wereldwijde voedingsbehoefte willen
voorzien. Daarvoor is het noodzakelijk dat we gebruik maken van
genetische modificatie en de nieuwste landbouwtechnieken. Op het
moment zijn de meningen hierover verdeeld, maar we moeten volgens
professor West daarmee in het reine komen.
In Nederland en in de rest van Europa is microbiologische en
toxicologische veiligheid erg belangrijk. Het recente rapport van de
Gezondheidsraad over voedselinfecties onderstreept dat belang. West
noemt gifstoffen een veel groter gevaar dan BSE, waarnaar zoveel
aandacht is uitgegaan. Toxinen kunnen in de voedselvoorziening veel
meer schade veroorzaken. De dioxinecrisis van 1999 confronteerde ons
weer eens met de kwetsbaarheid van onze voedselvoorziening.
Producenten getroosten zich grote inspanningen om dit te voorkomen,
daartoe gestimuleerd door scherpe normeringen van overheden en
internationale organisaties. Studium Generale vroeg professor West
verder in te gaan op vraagstukken omtrent voeding, gezondheid en
ziekte in het algemeen, en meer specifiek op voedselveiligheid, nu het
vertrouwen van de consument door BSE en MKZ een forse deuk heeft
opgelopen. Voedsel komt echter niet alleen aan onze voedingsbehoefte
tegemoet, maar ook aan onze hedonistische behoeften, zowel individueel
als in groepsverband, zo benadrukt professor West. Ook dat aspect laat
hij niet onbesproken.
Professor Clive E. West is geboren en getogen in Australië. Na zijn
promotie in de biochemie werkte hij in Engeland, Australie en Nigeria.
Hij werkt al 20 jaar in Nederland, in Wageningen bij de afdeling
Humane Voeding en Epidemiologie, en sinds kort ook in Nijmegen als
hoogleraar Humane Voeding in relatie tot gezondheid en ziekte. West
publiceerde ruim 200 artikelen in toonaangevende wetenschappelijke
tijdschriften. Zijn huidige interesses gaan uit naar micronutriciënten
(vitamine A, caroteen, ijzer, jodium en zink). In samenwerking met
groepen uit Afrika, Azie en Latijns-Amerika worden hieraan
onderzoeksprojecten gewijd. Voor het overige is hij onder andere
directeur van het European Nutrition Leadership Programme en lid van
een voedingsadviescommissie van de Gezondheidsraad. Daarnaast vervult
hij gastdocentschappen in Amsterdam, Kaapstad, Jakarta en Atlanta.
Datum en tijd
maandag 15 oktober 2001, 20.00 - 21.30 uur
Spreker
prof. Clive West
Titel
Voedselveiligheid en gezondheid
Serie
Aan Tafel! Een programma over voeding
Plaats
Aula, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Informatie
Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium