Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

Uitnodiging: presentatie boek Knellende Koninkrijksbanden

Maandag 15 oktober krijgt staatssecretaris Gijs de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) het boek Knellende Koninkrijksbanden aangeboden, de eerste integrale studie naar de betrekkingen tussen Nederland en zijn (voormalige) koloniën in 'de West': Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba. De studie gaat over de periode van 1940 tot 2000. Auteurs zijn Gert Oostindie en Inge Klinkers. Rondom de presentatie van het boek organiseert de uitgever een mini-symposium. Journalisten zijn daarbij van harte welkom.

Datum: maandag 15 oktober
Tijd: 14.00 - 17.00 uur
De aanbieding van het boek aan staatssecretaris De Vries is om ongeveer 16.00 uur.
Plaats: Ministerie van BZK, Schouwzaal, Schedeldoekshaven 200, Den Haag.

Tijdens het mini-symposium zullen spreken:

- Hans Prade, voormalig president van de Surinaamse Rekenkamer, over (on)afhankelijkheid;

- Ernst Hisch Ballin, oud-minister van Nederlands Antilliaanse en Arubaanse Zaken, over goed bestuur;

- Gilbert Wawoe, lid van de Raad van State, over ontwikkelingsbeleid.
Daarnaast zullen de auteurs Gert Oostindie en Inge Klinkers en staatssecretaris Gijs de Vries kort spreken bij de presentatie van het boek.

In het boek Knellende Koninkrijksbanden komen de belangrijkste politieke gebeurtenissen aan de orde: het tot stand komen van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden in 1954, waarbij Suriname en de Nederlandse Antillen samen met Nederland gelijkwaardige landen binnen het Koninkrijk werden, de Curaçaose revolte van mei 1969, de onafhankelijkheid van Suriname, de status aparte van Aruba en het dreigende uiteenvallen van het Antilliaanse staatsverband. Ook andere bekende kwesties passeren de revue, zoals de
ontwikkelingssamenwerking, de emigratiestroom richting Nederland, de zorg om de kwaliteit van het overzeese bestuur, en de rol van culturele samenwerking en vooral cultuurverschil binnen het transatlantische Koninkrijk.

Knellende Koninkrijksbanden werd geschreven in opdracht van de Nederlandse regering. Het betreft een wetenschappelijke editie met een uitvoerig notenapparaat, minutieuze bronvermeldingen en vele kaderteksten.
De aanvankelijk voor december 2000 vastgestelde publicatie moest worden uitgesteld, omdat de opdrachtgever niet akkoord ging met de voorliggende tekst, die te veel vertrouwelijke informatie zou bevatten. In een langdurig, maar uiteindelijk voor alle partijen bevredigend afgesloten overleg is de tekst van het derde deel aangepast. Daarbij is echter, schrijven de auteurs in het boek, 'geen afbreuk gedaan aan de historische betrouwbaarheid en de strekking van ons relaas. Wij hechten eraan uitdrukkelijk te vermelden dat van overheidswege op geen enkel moment is getracht ons werk inhoudelijk te beïnvloeden.'

Noot voor de redactie,