Gemeente Maassluis

3-10-2001

NME doet het spel

Het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (nme) in Maassluis bestaat ook zonder een eigen gebouw.Ook al is er tijdelijk geen eigen onderkomen voor het nme-centrum, de uitleen gaat gewoon door vanaf de Zuidvliet en de lessen vinden plaats in de buitenlucht. Zo ook de herfstles voor de groepen 4 van de basisscholen van Maassluis. Het "lokaal" is deze keer natuur- en recreatiestrook Sterrenbos langs de Nieuwe Waterweg.

Het is een les, omdat de kinderen al ontdekkend om hen heen leren kijken en onopgemerkt allerlei herfstverschijnselen tegen komen. Maar de les wordt gegeven in een spelvorm. Iedere groep begint met een heksenkring van 25 paddestoelen. Deze wordt groter of kleiner naarmate er meer opdrachten goed of niet uitgevoerd worden. De opdrachten zitten in een klein koffertje en staan op kaartjes. Zo kan het gebeuren dat de groep binnen 3 minuten 3 verschillende bessen moeten hebben gevonden. Of dat ze een paddestoel moeten zoeken. Ook zijn er "weetvraagjes" als "houdt een egel een winterslaap" en "noem drie dingen met een B die in dit bos te vinden zijn". Het Sterrenbos is zeer geschikt voor het spel omdat er zoveel verschillende bomen en struiken staan en de eerste paddestoelen al te bewonderen zijn. Aan het eind van het spel is er nog een verrassing en krijgen alle kinderen een herfstboekje mee naar school met leuke gedichtjes, knutsels, kleurplaten en werkbladen.

Noot voor de pers:
Uiteraard is uw (foto-)redactie van harte welkom bij een herfstles. De lessen beginnen om 9.00 en om 10.30 uur op de volgende data: 15,16,30 en 31 oktober
5,6,12 en 19 november
Gestart wordt bij het tunneltje onder het spoor langs de Merelllaan, ter hoogte van de Kwartellaan. Bij heel slecht weer gaat de les niet door.