Voedingscentrum
oktober 2001
In het oktobernummer van Voeding Nu:
Kant-en-klare maaltijden
Ana Costa, Matthijs Dekker, Rijkelt Beumer, Frans Rombouts, Wim Jongen
Er blijkt een behoefte aan snelle maaltijden, want er is gebrek aan
tijd om in te kopen, te koken of te eten. Van de andere kant willen
consumenten plezier en smaak niet altijd inleveren voor tijd. Op zoek
naar meer keuze voor de gehaaste consument.
Ontbijten met cereals
Desiree Welten, Karin Hulshof, Astrid Kruizinga
Niet iedereen ontbijt, maar de eerste maaltijd blijkt wel van belang
voor de dagelijkse inname van voedingsstoffen. Ook zijn er verschillen
te zien tussen mensen die wel of geen gebruiksklare ontbijtgranen
eten. Deze cereals lijken de samenstelling van de voeding gunstig te
beïnvloeden.
Voedingscentrum publiek
Hans Kraak
Het voedingscentrum is begonnen met een mediacampagne over
voedselveiligheid die is gericht op een breed publiek. Doel: meer
naamsbekendheid, zodat de organisatie voor consumenten nog beter
herkenbaar en vindbaar wordt. Het onderwerp leeft, want meteen na de
eerste radiocampagne was een forse groei van het aantal e-mail-vragen
het resultaat.
Nieuwe dioxinenormen
Willem Gerritsen
Het Scientific Committee on Food van de Europese Unie heeft de
toelaatbare wekelijkse inname van dioxinen en dioxineachtige PCB's
gewijzigd van 7 naar 14 picogram TEQ per kg. Om de blootstelling tot
onder deze toelaatbare inname terug te brengen is een nieuw controle-
en actiesysteem voorgesteld.
Schadelijke bacteriën rukken op
Matty de Wit, Wilfried van Pelt
In het afgelopen decennium leek het goed te gaan met de afname van
infecties door salmonella en campylobacter, zowel in de mens, pluimvee
en eieren. Maar in de laatste jaren stijgt de curve weer. Wat kan
eraan gedaan worden?
Informatie over abonnementen
Vorige maand in Voeding Nu
Zie ook www.voedingnu.nl