Ingezonden persbericht


Logica legt basis voor liberalisering Europese energiemarkt

Logica verwerft miljoenenorders in energiebedrijven in Nederland, Tsjechië en Denemarken

ROTTERDAM, 11 oktober 2001 - Logica gaat in drie Europese landen - Nederland, Tsjechië en Denemarken - een infrastructuur ontwikkelen die het mogelijk maakt dat gebruikers van elektriciteit en/of gas hun eigen leverancier kunnen kiezen. Logica heeft met gelijksoortige projecten ervaring opgedaan in landen waar de energiemarkt al eerder geliberaliseerd is (Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Australië). Met de Europese orders zijn vele miljoenen euro's gemoeid.

De Nederlandse opdracht, een driejarig contract, is afkomstig van de Stichting Energie Clearing House (ECH), een initiatief van de drie grootste Nederlandse energiebedrijven - Essent, NUON en ENECO Energie. De stichting ECH fungeert als onafhankelijke schakel tussen netwerkbeheerders en leveranciers. De eerste belangrijke taak van deze organisatie is ervoor te zorgen dat de deelnemende bedrijven het 'switch proces', het wisselen van aanbieder door een afnemer, op een efficiënte wijze kunnen afhandelen. Logica verzorgt hiervoor de applicatie en infrastructuur en wordt ook verantwoordelijk voor het operationeel beheer.

Voor de hosting van de oplossing wordt gebruik gemaakt van de faciliteiten van BT-Ignite Content Hosting in Nieuwegein, een onderdeel van British Telecom, waarmee Logica een internationaal strategisch samenwerkingsverband heeft gesloten. BT-Ignite beschikt over meer dan vijfentwintig datacentra in tien landen en biedt diensten aan als Application Service Provider (ASP).

Cok van der Horst, voorzitter van de Stichting ECH: "Wij hebben de opdracht aan Logica gegund vanwege de eerdere ervaring van dit bedrijf in deze sector en de flexibele architectuur van de software-oplossing op basis van Tibco (een Amerikaanse leverancier van software-oplossingen voor middleware). Ook de toezegging van Logica dat wij het systeem op 1 januari 2002 in gebruik kunnen nemen, was een belangrijke reden voor ons om deze partner te kiezen."

De openstelling van de energiemarkt voor verschillende groepen verbruikers heeft nogal wat consequenties voor de wijze waarop energiebedrijven opereren. Als verbruikers zelf hun leverancier mogen kiezen, moeten de bedrijven ook in staat zijn hun klanten snel over te nemen van hun concurrenten. Logica legt hiervoor de technologische basis.

Tsjechië en Denemarken
In de Tsjechische Republiek heeft Logica een achtjarig contract afgesloten voor het ontwikkelen en beheren van een IT-infrastructuur waarmee de nationale operator OTE, de Tsjechische equivalent van het Nederlandse TenneT, het mogelijk maakt elektriciteit te verhandelen in een vrije markt. De diverse marktpartijen zullen via het internet worden ontsloten.

In Denemarken heeft Logica een contract afgesloten met DONG, de Deense beheerder van het transportsysteem voor gas. Logica implementeert hier haar Prodis-oplossing om toegang door derden tot DONG's netwerk mogelijk te maken, waardoor de Deense gasmarkt geliberaliseerd wordt.

(Zie http://www.logica.com/company_info/news/press_releases/press_releases.asp voor de internationale persberichten over Tsjechië en Denemarken - 24 september en 1 oktober).

Logica
Logica is een internationale onderneming op het gebied van management- en IT consultancy, systeemintegratie, producten, diensten en ondersteuning. De klanten van Logica zijn actief in diverse markten, waaronder telecommunicatie, financiële dienstverlening, energie- & nutsbedrijven, industrie, distributie & transport en de overheidssector. Meer dan 12.000 medewerkers zijn wereldwijd in dertig landen werkzaam. In Nederland heeft Logica zes vestigingen en duizend medewerkers. Logica is opgericht in 1969 en staat genoteerd aan de London Stock Exchange. Het bedrijf maakt deel uit van de FTSE 100 index, waarin de grootste beursgenoteerde bedrijven van het Verenigd Koninkrijk zijn opgenomen. Meer informatie: www.logica.com.

Energie Clearing House
Het Energie Clearing House is opgericht om in de vrije Nederlandse energiemarkt de communicatie tussen energiebedrijven te verzorgen op het moment dat klanten willen overstappen van leverancier van elektriciteit en straks ook gas. Grootverbruikers van energie en klanten van groene stroom hebben deze keuzevrijheid inmiddels al. Op 1 januari 2002 gaat de energiemarkt ook open voor middelgrote bedrijven, 1 januari 2004 gevolgd door de grote groep huishoudelijke klanten. De verwachting is dat een aanmerkelijk percentage van de klanten zal wisselen van energieleverancier, hetgeen grote administratieve gevolgen heeft.

Het Energie Clearing House is operationeel vanaf 1 januari 2002 en zorgt ervoor dat het switchproces snel, foutloos plaatsvindt en tegen minimale kosten. Het is alleen de initiator en beheerder van een ICT-systeem waarmee de betrokken energiebedrijven alle informatie kunnen uitwisselen die voor het switchproces van belang is. Het Energie Clearing House is een initiatief van de energiebedrijven Essent, NUON en ENECO Energie. Het merendeel van de energiebedrijven in Nederland (nu al circa 90 procent van de markt) heeft te kennen gegeven zich hierbij te willen aansluiten. Het Energie Clearing House is een stichting zonder winstoogmerk die een eerlijke en onpartijdige behandeling van alle betrokkenen garandeert.

Meer informatie: www.energieclearinghouse.com.

# # #