Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


Er is een rectificatie op dit bericht.

Ministerie van Sociale Zaken en WerkgMinisterie van Directie Sociale Zaken Voorlichting, en Bibliotheek Werkgelegenheid en Documentatie

9 oktober 2001 Nr. 01/166

Westland Interventie Team houdt 110 illegalen aan

Bij een inval van het Westland Interventie Team (WIT) bij tomatenkwekers zijn gisteren 110 illegalen aangehouden. Deze inval vond plaats in het kader van het actieplan van minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om illegale arbeid hard aan te pakken. Bij de tomatenkwekers in Schipluiden waren op het moment van de inval zo'n 170 mensen aan het werk

Aan de controle deden 56 inspecteurs en controleurs en 40 agenten van de Vreemdelingenpolitie Haaglanden mee. Het Westland Interventie Team is een samenwerkingsverband van Arbeidsinspectie, Belastingdienst, GAK, GUO, Openbaar Ministerie en de Vreemdelingenpolitie. Het WIT bestaat sinds medio 1999. Niet eerder werden bij een actie van het WIT op zo'n grote schaal illegalen aangetroffen.

Naast overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen worden de bedrijven ervan verdacht op grote schaal belasting en premies te hebben ontdoken. De aangetroffen illegale werknemers werden ver onder het wettelijk minimumloon betaald. Tegen de werkgevers is door de Arbeidsinspectie proces verbaal op gemaakt. Behalve boetes zullen de kwekers te maken krijgen met navorderingen en correcties (belastingen en premies). Het strafrechtelijke onderzoek tegen de bedrijven zal naar verwachting enkele maanden in beslagnemen.

De controles zijn het gevolg van een strengere aanpak van fraude die minister Vermeend vorige week in de Tweede Kamer aankondigde. 'Illegale tewerkstelling met alle concurrentievervalsende gevolgen kunnen en zullen niet worden getolereerd', aldus Vermeend.

Die hardere aanpak komt ook al naar voren in de recente halfjaarscijfers van het WIT. In de eerste zes maanden van 2001 zijn 384 illegaal tewerkgestelde vreemdelingen aangetroffen (tegen in totaal 372 vorig jaar). Aan correcties, boetes en navorderingen werd in het eerste half jaar van 2001 ruim 17,5 miljoen gulden opgelegd (in 2000 bedroeg dit 2 miljoen gulden).