Voedingscentrum
Wat is er mis met ketjap?
8 oktober
Misschien heeft u het nieuws gelezen of gehoord dat de Consumentenbond
waarschuwt voor verontreinigde ketjap. Enkele geïmporteerde Aziatische
soorten ketjap kunnen een kankerverwekkende stof bevatten. Het gevaar
voor de gezondheid is uiterst gering als een kleine hoeveelheid van de
verontreinigde ketjap is gebruikt. Wel wordt het regelmatig gebruik
van de verontreinigde ketjap ontraden. Inmiddels heeft de
Keuringsdienst van Waren de importeurs opgedragen om de verontreinigde
ketjap van de Nederlandse markt te halen.
Tijdens een bepaald productieproces dat in Azië veel wordt toegepast
kan de schadelijke stof 3-MCPD in de saus ontstaan. De mogelijkheid
dat sojasaus op deze manier verontreinigd raakt is al langer bekend.
Helaas heeft dit niet geleid tot het volledig verdwijnen van deze
techniek. Uit een recente test van de Consumentenbond blijkt dat de
soja- en oestersauzen en ketjapachtige marinades van de grote merken
die verkrijgbaar zijn in Nederland, niet verontreinigd zijn. Maar
bepaalde verontreinigde producten zouden nog incidenteel in de winkel
en in de kast van de consument kunnen staan. Het gaat om de merken
Golden Mountain Soya Bean Sauce, Chuew Huad Seasoning Sauce Yellow
Label van Tung Chung Sojasaus, zowel Blue Label als Yellow Label.
Gebruikt u hiervan maar af en toe een scheutje dan kan dat geen kwaad.
Echter, bij gebruik van dagelijks 2 theelepels of meer kan de
verontreiniging op lange termijn bijdragen tot een verhoogd
kankerrisico.
Dit onderzoek staat in Nieuwsbrief Gezond van oktober van de
Consumentenbond. Een uitgebreider onderzoek uit Engeland is te vinden
op www.foodstandards.gov.uk.