Aandachtspunten brandveiligheid in horeca
De commissie Alders heeft 10 aandachtspunten brandveiligheid voor u op
een rij gezet. Het zijn vaak eenvoudige dingen om uit te voeren, maar
ze moeten wel gebeuren. Ze horen gewoon bij een goed gastheerschap.
Hang ze daarom op op een zichtbare plaats in uw bedrijf.
1. Beperk het aantal aanwezigen tot wat veilig past op de vrije
binnenruimte en tevens past bij de vluchtwegen (vuistregel: 9
personen per 10 cm deurbreedte).
2. Controleer vluchtwegen, nooduitgangen en noodverlichting
dagelijks, zorg dat ze veilig begaanbaar zijn en zichtbaar (in
principe niet achter gordijnen; nooduitgangbordjes aanwezig en
zichtbaar; noodverlichting werkend).
3. Voorkom dat er buiten, tegen het gebouw brandbaar materiaal (zoals
pallets, kratten en open afvalcontainers) wordt opgesteld.
4. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van makkelijk ontvlambaar,
sterk rokend of snel brandend materiaal (vloerbedekking,
gordijnen, wandbekleding, versiering enzovoorts).
5. Zorg dat bovenhangende versiering ministens 2.5 meter hoog hangt,
zorg dat de gordijnen en vitrage ten minste 10 cm boven de vloer
hangen en let op een veilige afstand van spots en lampen tot
brandbare materialen (versiering, bekleding enzovoorts).
6. Gebruik onbrandbare asbakken; afvalbakken bovendien zelfdovend.
7. Controleer en reinig zo nu en dan afvoerkanalen voor kook- en
frituurplaatsen.
8. Zorg voor apparatuur en installaties in een goede technische staat
en controleer deze regelmatig.
9. Zorg ervoor dat personeel goed op de hoogte is van de eisen van
brandveiligheid, de vluchtvoorzieningen en van hun taak bij brand
en andere onveilige situaties.
10. Controleer of de brandblussers er nog zijn en of ze in goede staat
zijn.
Koninklijk Horeca Nederland