Landelijk instituut sociale verzekeringen


PUBLICATIES/Pers

Persbericht d.d. 09/10/01

Analyse WAO-bestand Sfb

Om inzicht te krijgen in de bemiddelbaarheid richting de arbeidsmarkt heeft het Sfb onderzoek laten doen naar de arbeidscapaciteit van zijn arbeidsongeschikten. Daartoe zijn dossieranalyses, een enquete en intakegesprekken uitgevoerd. Uit de onderzochte dossiers kan worden afgeleid dat 43% van de arbeidsongeschikten over enige mate van arbeidscapaciteit beschikt en bemiddelbaar is. Van de overige personen kan worden gesteld dat hun verdiencapaciteit nihil is.

De 43% die beschikt over zg. verdiencapaciteit is opgebouwd uit 2% die vrijwillig aangeeft voor reïntegratie in aanmerking te willen komen. Daarnaast is er een groep van 20% die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is en van wie verdiencapaciteit mag worden verwacht.9% van de onderzochte groep is arbeidsgeschikt verklaard of volgt een reïntegratietraject en 12% is actief op het punt van solliciteren of werkt al. Het onderzoek is in opdracht van Sfb uitvoeringsorganisatie sociale verzekeringen uitgevoerd door TMP Worldwide.

De onderzoekers stellen dat het aantal mensen dat heeft gereageerd op een aanbod voor ondersteuning bij reïntegratie klein is. Op basis van de verhouding gedeeltelijk- en volledig arbeidsongeschikten zou het aantal reacties groter moeten zijn. Zij wijten dit echter aan het vrijwillige karakter van het aanbod.

De onderzoekers concluderen verder dat in de dossiers het proces van de arbeidsgehandicapte tijdens zijn WAO-periode moeilijk is te volgen, met name op de punten ziekteproces, reïntegratie, beroepsprocedures en beroepsuitoefening. Ook het proces van personen die een reïntegratietraject volgen bleek in de dossiers moeilijk te volgen. Dit wordt wel in een geautomatiseerd volgsysteem bijgehouden.