LTO Nederland

Verzekering tegen waterschade binnen bereik bij reële opstelling overheid

Dinsdag 9 oktober 2001 - LTO-Nederland doet een beroep op de Tweede Kamer om het kabinet alsnog te bewegen om met het bedrijfsleven een zakelijke afspraak te maken over de oprichting van een verzekering tegen onder meer waterschade. Het bedrijfsleven stak enkele maanden geleden met een voorstel ver zijn nek uit. De overheid kiest echter een weinig realistische benadering, waardoor de verzekering niet van de grond komt.

Uit een brief aan de Kamer blijkt het ongenoegen van LTO over een telkens terugkerende politieke discussie over verzekeringen tegen schade in de land- en tuinbouw als gevolg van extreme weersomstandigheden. Schade aan gewassen in open teelten door extreme regenval, droogte of vorst valt tot nu toe niet te verzekeren. Het gaat hierbij om de akkerbouw en ook om teelten als vollegrondsgroente, fruit, bomen en bollen.

LTO ziet mogelijkheden voor een onderlinge verzekering, waarbij de sector een schadebedrag van 150 miljoen gulden voor eigen rekening wil nemen. Vergoeding van schade door de overheid zou pas aan de orde zijn, als de totale schade hoger is. De overheid houdt vast aan een schadeplafond van honderden miljoenen: schadebetaling door de overheid komt pas in beeld als de werkelijke schade hoger uitvalt dan 400 á 600 miljoen per jaar. De hierbij horende premies zijn gezien het verwachtingspatroon van de schade zo hoog, dat de meeste telers er niet aan beginnen.

Het aanbod van de overheid is geen realistisch model, stelt LTO. De organisatie twijfelt bovendien aan het argument als zou Brussel het schadeplafond van het bedrijfsleven niet willen accepteren. Volgens LTO-voorzitter Gerard Doornbos is een verzekering tegen waterschade binnen bereik als de overheid voor een reële opstelling kiest. "In de loop van dit jaar waren we met alle betrokken partijen een eind op weg. Dan had er voor de oogst 2002 iets geregeld kunnen zijn. Dat toen geen deal viel te maken, is een gemiste kans geweest. Het bedrijfsleven wil wel, maar mag van de overheid een stevige aanzet verwachten zoals voorheen ook door de minister is toegezegd."

Overigens blijft LTO van mening dat na de recente schade door de extreme regenval een beroep mogelijk zou moeten zijn op de Wet Tegemoetkoming Schade door Rampen en Ongevallen (WTS). In individuele gevallen hebben tientallen ondernemers onlangs zware schade opgelopen nadat er meer regen in korte tijd is gevallen dan drie jaar geleden. Toen is de WTS wél in werking gesteld. Tot nu houden de overheid én Tweede Kamer echter de boot af.

Nadere informatie: Jack Luiten (tel. 070-3382721) en Addy Risseeuw (tel. 070-3382759)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)