28 sep 2001
Nummer 138 28 september 2001
Wetenschapsdag schotelt leerzame kost voor
Boekweitbrij
Duivelsdrek
Noot voor de pers
Jong en oud zijn op de Wetenschapsdag ook dit jaar weer van harte
welkom op de Rijksuniversiteit Groningen. Zondag 7 oktober 2001
zetten het Kernfysische Versneller Instituut (KVI), het
sterrenkundig instituut Kapteyn, de stichting Ruimteonderzoek SRON,
de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, het
Universiteitsmuseum en het volkenkundig museum Gerardus van der
Leeuw de deuren wijd open voor iedereen die eens een kijkje wil
nemen in een wetenschappelijk instituut.
Voeding is het thema van de Wetenschap en Techniek Week dit jaar.
Als u zich afvraagt of u optische stroop op brood kunt smeren of
als u niet weet hoe de knapperigste wokkel wordt gemaakt, wat er in
astronautenvoedsel zit of hoe sterrenstelsels eruit zien als ze
elkaar verslinden, dan is de wetenschapsdag bij uitstek de
gelegenheid om deze leemten in de kennis op te vullen. In het
Natuur- en Scheikunde gebouw kunnen jeugdige bezoekers bovendien
zelf shampoo, drop, winegums en pepermunt maken.
Boekweitbrij
Andere heerlijkheden kan men proeven in het Universiteitsmuseum.
Daar ontdekken de bezoekers op de wetenschapsdag wat studenten
enkele eeuwen geleden in de mensea voorgeschoteld kregen. Aan de
hand van authentieke menu's uit de achttiende eeuw bereiden
leerlingen van het Noorderpoortcollege maaltijden met boekweitbrij,
potspijse en hutspot, die 's middags geserveerd worden. Overigens
is uit die tijd bekend dat studenten het mensa-eten niet altijd
even lekker vonden. Maar dat lag vaak aan ingrediënten die niet
helemaal vers waren.
Duivelsdrek
Het Studium Generale zet ter gelegenheid van de wetenschapsweek een
compleet viergangen programma met lezingen, films en
theatervoordrachten op tafel. Dat bleek bij elkaar zo veel, dat 't
niet meer in één week viel te behappen. Om de spijsvertering te
sparen, strekt Aan tafel! , zoals het programma heet, zich nu over
de hele maand oktober uit. Midas Dekkers opent woensdag 3 oktober
de serie met als aperitief een lezing over de allesetende mens;
kookkunstenaar Fredie Beckmans dient op donderdag 25 oktober het
nagerecht op met een kookperformance waarin zaken als duivelsdrek,
muskusrat, Judasoor, broodje kwal en gefrituurde sprinkhanen een
rol spelen.
Noot voor de pers
* Op de wetenschapsdag (7 oktober 2001) zijn de deelnemende
instellingen open van 12.00 tot 17.00 uur.
* Meer informatie met alle programma's en openingstijden vindt u op:
www.rug.nl/cis/nieuws/wetenschapsdag/ , www.kvi.nl
en www.rug.nl/studium