Nederlandse Vereniging van journalisten

Jaarrede 2001 van Ron Abram, voorzitter NVJ
Uitgesproken op zaterdag 6 oktober 2001 tijdens de jaarvergadering van de Verenigingsraad in Den Dolder

Geachte aanwezigen,

U beseft het wellicht niet, maar ook u behoort tot de vijftien miljoen Nederlandse deskundigen die een uitgesproken mening hebben over oorzaak en gevolg van de schokkende aanslagen in de Verenigde Staten van Amerika.

Op en na 11 september 2001 is alles al gezegd, getoond en geschreven. Toch kunnen we ons ook vandaag, 6 oktober, nauwelijks realiseren wat er bijna vier weken geleden is gebeurd. Ongewild waren wij allen - live of later - ooggetuigen van een onvoorstelbaar drama, vooral toen het tweede gekaapte vliegtuig zich in de tweede mammoettoren boorde. Daardoor werd het een tragedie die heel dichtbij gebeurde, daardoor leefden wij intens mee met de nabestaanden van de vijf- à zesduizend doden.

Daarom ook vandaag nog aandacht voor wat Piet Hagen, hoofdredacteur van ons vakblad De Journalist, 'de best gecoverde ramp in de persgeschiedenis' noemde.

Op dit moment, na de aanslagen, is er wereldwijd in de journalistiek ook beduchtheid voor beperkende maatregelen tegen de media. De eerste signalen tegen deze mogelijke persbreidel komen van bevriende bonden uit Amerika. Natuurlijk staat de bescherming van de bevolking tegen nieuwe aanslagen centraal. Natuurlijk is er meer begrip dan voorheen voor het toekennen van extra bevoegdheden aan allerlei overheidsdiensten. Maar: bij een oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer, als we niet alert blijven. Handen af van de media, die juist nu uitwassen moeten kunnen constateren en publiek maken. Hier en elders. Om het even of het gaat om arrestaties en afluisteren van journalisten of om een bloemengroet van de BVD na een Foutje, bedankt.

Zien we hersenschimmen? Ik neem u even terug in de tijd. Vorig jaar maakten NVJ en IFJ, de Internationale Federatie van Journalisten, een vuist tegen de 'zomercoup' van Javier Solana, de secretaris-generaal van de Europese Unie. Buiten commissie en parlement om deed hij een geruisloze, vrij effectieve aanval op de informatievrijheid en de openbaarheid van bestuur. Alle veiligheids-, defensie- en politiezaken moesten het stempel Top Secret krijgen. Let wel: toen was er nog geen sprake van grootschalig internationaal terrorisme. Als een van de weinige landen sputterde Nederland terecht tegen. Uit den boze is zelfcensuur, min of meer bepleit door minister van Integratiezaken Roger van Boxtel, hierin bijgevallen door sommige journalisten. Alles is nieuws, ook gebeurtenissen die ten onrechte micro-zaken worden genoemd. Verdoezel ze niet, of het nou om brandstichtingen in moskeeën gaat, of om vreugde-uitingen na de aanslagen in New York en Washington, of om enquêtes onder allochtonen en andere Nederlanders. Breng om te beginnen het nieuws, doe het feitelijk en met Hollandse nuchterheid, nuanceer het met eigen achtergronden en commentaren, wees voorzichtig met de interpretaties van deskundigen.

De NVJ, u begrijpt het, telt vele deskundigen en blijft niet achter op het vlak van meningsvorming. Op woensdagavond 10 oktober organiseert onze werkgroep Migranten & Media een debat in Nieuwspoort over de aanslagen en de rol van de pers. Van Boxtel is een van de deelnemers en dat wordt dus een pittige discussie.

Eind augustus kwam de commissie-Wallage naar buiten met een gedegen rapport over de toekomst van de overheidscommunicatie. De NVJ had wel wat kritiek maar sprak ook over 'nobele voornemens', zeker wat betreft de aanbeveling om veel ruimhartiger om te gaan met de Wet Openbaarheid Bestuur. Nu is de WOB te vaak nog een ellenlange lijdensweg vol tegenwerking en getreiter.
Wij vroegen ons wel af of het kabinet het prijskaartje van een half miljard gulden zou zien zitten. Vijf, zes weken later zijn wij sceptisch, en niet alleen wegens het kostenaspect. Ik hoop dat we ons schromelijk vergissen.

Eind vorig jaar hebben het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en de NVJ een commissie in het leven geroepen om onderzoek te doen naar knelpunten die zich voordoen in verband met bronbescherming en de inbeslagneming van journalistiek materiaal. De achttien dagen durende gijzeling van Sp!ts-verslaggever Koen Voskuil was mede een aanleiding. Het rapport van de Commissie Verschoningsrecht is klaar. Het wordt deze maand aangeboden aan de Vaste Tweede Kamercommissie van Justitie. Minister Benk Korthals zal vast geïnteresseerd zijn in de conclusies. Het wordt hoog tijd voor een gesprek met hem over het Openbaar Ministerie, over zijn departement van Justitie en over uitlatingen van hemzelf. De sfeer is kil en bedorven en dat schiet niet op. Van Korthals hebben we nog steeds een notitie tegoed over een publicatieverbod voor de media ten aanzien van lopende strafzaken. Daar zijn we fel tegen, want zoiets tast de persvrijheid aan. Dat willen we hem graag uitleggen. Overigens, onafhankelijke rechters verbieden vrijwel nooit van tevoren publicaties en uitzendingen.

De best gecoverde ramp in de persgeschiedenis. Dat gold ook voor Nederland. Televisie- en radiozenders, internetsites (het bezoek brak alle records), dag- en weekbladen waren zelden ook zo complementair. In alle sectoren werden topprestaties geleverd met dag- en nachtuitzendingen (over 24-uurs-zenders gesproken!), met extra edities en dubbeldikke uitgaven.
Twee dagen na de aanslagen ging NDP-voorzitter Kees Spaan in zijn jaarrede zoals hij het zelf noemde weer over tot de orde van de dag. Terwijl de krantenredacties zich continu uit de naad hadden gewerkt (en het daarna ook bleven doen) kwam de voorman van de dagbladwerkgevers met een oorlogsverklaring, die zeker qua timing ongepast was. Ik citeer: "Van tijd tot tijd bekruipt mij de vrees dat het journalistieke metier zich bij monde van de NVJ weloverwogen in de voeten staat te schieten. In het bijzonder voor de journalistiek geldt dat té snel stijgende loonkosten zich vertalen in een afnemend volume aan arbeidsplaatsen en tragere loopbaanontwikkeling. Het resultaat van de volgende CAO-ronde zo ongeveer eind van dit jaar zal leren in hoeverre dat inzicht bij de NVJ doorbreekt". Einde citaat.

Een andere bevlogen dagbladcourantier had ook een sterke tekst: "We hebben veel te dikke en dus te dure kranten gemaakt, ook door extra edities en grotere oplage".
Laat ik nou hebben gedacht dat die extra inspanningen een prachtige profilering waren van het feit dat de dagbladen nog steeds springlevend zijn.
Terug naar Spaan. Hij sprak ook somber over de bezorging en zei: "Daar geven alle dagbladen tezamen inmiddels tegen de 500 miljoen aan uit". Feitelijk is het nog erger, blijkens door mij opgevraagde gegevens bij de NDP: in 1999 ging het om bijna 490 miljoen gulden (een stijging met 13,3 % ten opzichte van 1998), in 2000 stond de teller stil bij ruim 550 miljoen gulden (+ 12,6 %). Inmiddels, beste Kees Spaan, zal het in 2001 gaan om veel meer dan 600 miljoen gulden.
De stijging van de redactiekosten de afgelopen twee jaar is hiermee vergeleken aardig in de hand gehouden: het ging om respectievelijk 6,4 en 5,3 %.

Na de aanslagen hebben we volgens velen te maken met een onvervalste recessie. Die maakt de problemen in een paar mediasectoren groter dan ze al waren. De NVJ is daar niet blind voor. We worden alleen boos over geschiedvervalsing Vooral in dagbladland was er al sprake van zeer forse bezuinigingen toen de economie nog maar kwakkelde.

Een rondje langs de velden.

· VNU stoot tijdschriftengroep af, consumenteninformatie is niet langer winstgevend genoeg..
· Wolters Kluwer wil af van Ten Hagen Stam, de rendementseis van 25 % is niet haalbaar.
· De teloorgang van de kabelkranten is een feit. · Werkgevers ijveren voor demotie bij de CAO's publieks- en opinietijdschriften.
· De huis-aan-huisbladuitgevers (lees vooral Wegener) vinden het redactiestatuut van nieuwsbladen onacceptabel.
· Een principeakkoord over een nieuwe CAO voor de publieke omroep: 4 % meer loon, een verhoging van de eindejaarsuitkering met 1 %, looptijd vijftien maanden, dus volgens rekenaars een reële loonstijging van 4 %. Plus een onafhankelijk onderzoek naar het salarisniveau dat volgens de NVJ nog steeds achterblijft.

In de dagbladsector dreigen veel redactionele arbeidsplaatsen te verdwijnen. Wensenlijstje per concern:
· Bij Wegener 100 à 200 in de eerste fase.
BN/De Stem en PZC worden verenigd in één uitgeverij, maar samenvoeging van de redacties is niet aan de orde, zo wordt gezegd. We hebben dat indertijd ook gehoord bij Haagsche Courant en Het Binnenhof, bij Tubantia en de Twentsche Courant. Misschien zijn we te pessimistisch. De NVJ zal strijden voor de zelfstandigheid van PZC en BN/De Stem, mocht die onverhoopt in het gedrang komen.
· Bij PCM verdwijnen vele tientallen journalistiek banen, voor zover nu valt te overzien. Dat is nog exclusief de ontmanteling van PIM. · De Telegraaf-holding schrapt de komende vijf jaar geruisloos 300 van de 6000 arbeidsplaatsen (het betreft alle werknemers). Hiervoor is er al pijn geleden in Limburg. Bij HDC (de Gooi & Eemlander, Leidsch Dagblad en Haarlems Dagblad) vervallen 15 banen. · NDC maakt van het Nieuwsblad van het Noorden en Groninger Dagblad/Drentse Courant één dagblad, dat kost 40 arbeidsplaatsen. Hier twee opvallende zaken, die beide redacties samen met de NVJ afdwongen:
- Vertrekkende ouderen van 58 jaar af ontvangen 95 % van het netto loon met behoud van de meeste rechten, bij de VUT is er sprake van 85 %;

- Er is een regeling voor freelancers. Maatwerk, omdat er wordt gekeken naar de omvang van het werkpakket en de duur van de arbeidsverhouding. Soms wordt een bijna-baan gewit, vaker zal een hopelijk fatsoenlijke financiële oplossing volgen.

Fte's, arbeidsplaatsen, banen. Allemaal woorden: het gaat om mensen, om collega's, de NVJ is zich daar pijnlijk van bewust. We proberen - als forse ingrepen onvermijdelijk zijn - tot een optimaal sociaal plan te komen.

We gaan ook niet klakkeloos akkoord met 'Hupsaké, weg met alle ouderen'. Dat moet van geval tot geval worden bekeken en kan alleen op vrijwillige basis. Vermijd al te grote kapitaalvernietiging. Als er klappen vallen kan onderlinge solidariteit veel leed in elk geval iets verzachten. Dat geldt ook voor freelancers, schrijvende en fotojournalisten, die bij bezuinigingen meteen het kind van de rekening zijn. Solidariteit, een woord waar we vroeger de mond vol van hadden, dan denk ik ook aan de instroom van jonge mensen die worden opgeleid voor het mooiste vak ter wereld.

In een deel van de internetsector is het kommer en kwel en echt niet alleen bij PCM. Om over na te denken: sommige Duitse dagbladen beginnen aan internet te verdienen, onder andere doordat het aantal bezoekers van de sites via een ingewikkelde formule mag worden meegeteld bij de oplagecijfers.
Mede namens onze sectie internet vraag ik offline journalisten dringend om solidair te zijn met hun online collega's. De rechtspositie van de laatste groep is vaak slecht, tenzij ze direct onder een bestaande CAO vallen; dat is geregeld bij publieks-, opinie- en vaktijdschriften en bij dagbladen. De NVJ zal daarom een CAO voor internetjournalisten ontwerpen.
Ondanks de fiasco's geloven wij heilig in internet, steeds meer het domein van velen, het Mekka voor nieuwe generaties, ook een voorportaal om jongeren weer aan het lezen te krijgen. Bij de recente bezuinigingen is ook alertheid geboden als het om niet-redactionele saneringen gaat. Te hard ingrijpen daar kan het digitale en papieren product opbreken.

De overheid gelooft ook heilig in internet, voor zover het om de publieke omroepen gaat. Die voeren de internetactiviteiten zeer fors op met enorme steun uit Den Haag. Niet alleen de commerciële collega's hikken hier tegenaan, er komt ook steeds meer kritiek uit de hoek van dag- en weekbladen op wat allen concurrentievervalsing noemen. Ik vraag me af of we een staatssecretaris voor de media hebben of alleen voor publieke omroepzaken. Of beter nog: een staatsscretaris voor publieke landelijke omroepen, want de regionale zenders laat hij ook in de steek. Rick van der Ploeg, over hem hebben we het, komt eind oktober met zijn Persnota; ik ben benieuwd of de woorden dagbladen en tijdschriften in zijn ABC voorkomen.

Solidair met de werkgevers zijn we niet. Waar die in doorsnee dit jaar hun inkomen met dertien procent zagen toenemen, blijven wij met een looneis van vier procent lelijk achter, nauwelijks voldoende voor het behouden van koopkracht, de komst van de Euro nog maar buiten beschouwing latend.
Sinds kort zijn er bij ons discussies die twee kanten uitgaan: sommigen vragen zich af of we niet beter kunnen inzetten op een inflatie-plus-resultaat, anderen betwijfelen of de vier procent reëel zal blijven in het licht van de verslechterende economie. Zoals altijd hebben de leden het laatste woord.

Het Genootschap van Hoofdredacteuren heeft de NVJ en het sectiebestuur dagblad uitgenodigd voor een open gesprek over allerlei aspecten van de collectieve arbeidsovereenkomst. Wat ons betreft mag in deze breinstormsessie alles aan de orde komen. Zoals: de al of niet vermeende topsalarissen van werkgevers, hoofdredacteuren en redacteuren, demotie, flexibiliteit, maar ook het niet-naleven op belangrijke onderdelen van afspraken in de huidige CAO en de steeds toenemende werkdruk bij veel dagbladjournalisten. Die werkdruk is jaar in jaar uit opgevoerd na saneringen in de grafische sectoren, waardoor veel taken bij redacties terechtkwamen. Die werkdruk, inclusief het voor het eerst sterk oplopende ziekteverzuim, zal alleen maar groter worden als er per titel vele arbeidsplaatsen verdwijnen. Ik hoor een werkgever al hardop denken: "Klopt niet, want we zullen ook hard snoeien in het aantal tekstpagina's". De werkelijkheid: korter schrijven kost minimaal net zoveel tijd.
We zullen de hoofdredacteuren wijzen op nog twee in onze ogen essentiële zaken, ook qua solidair zijn.
Ten eerste het belang van een nieuwe instroomregeling voor jonge journalisten; de komende generatie zal anders op veel gesloten deuren stuiten.
Ten tweede: het wordt tijd voor een fatsoenlijke regeling van de auteursrechten. Voor mensen in vaste dienst bij tijdschriften en omroepen, maar vooral ook voor freelancers, schrijvend of fotojournalist.

Uit ons Arbeidsvoorwaardenbeleid dreigt geruisloos de 'solidariteitsheffing' te verdwijnen. In de praktijk kregen we tot nu toe geen hand op elkaar voor het reserveren van 0,1 procent extra loonruimte hiervoor, in gelijke mate te dragen door werknemers en werkgevers. Solidariteit? Onze mensen kozen liever voor poen dan voor een beetje noblesse.
In de publieke omroep-CAO willen de werkgevers nu eenmalig 0,3 % van de loonsom (het gaat om 900.000 euro) reserveren voor "internationaal vakbondswerk". Het is wat ongelukkig verwoord in het principeakkoord, maar het gaat om goede doelen in de mediawereld. Wij bevelen onder andere de Stichting Communicatie Ontwikkelingssamenwerking aan. SCO is vijftien jaar geleden opgericht door Wereldomroep, NDP, Genootschap en NVJ. De stichting steunt onafhankelijke media in landen waar de gevestigde pers haat zaait en de machthebbers naar de mond praat.

Na jaren van forse ledengroei zaten we de afgelopen maanden in een dipje. Na de zomer hebben we dat verlies weggewerkt en scoren we zelfs een plusje met in totaal 9250 leden. Dat is niet genoeg. Daarom voeren we wervingscampagnes onder studenten aan de journalistieke opleidingen. Wij investeren in de jeugd, zij kunnen dat doen in hun toekomst. Daarom tot slot een oproep aan alle journalisten die nog geen lid zijn van onze vakbond en beroepsvereniging. Sluit je bij ons aan! Nu we wat moeilijker tijden tegemoet gaan, hebben we elkaar nodig.
Dát ook is een kwestie van solidariteit.