Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Index :Voeding

INDEX: voeding
Vandaag verschijnt nummer acht in dit jaar van het blad Index. In dit nummer staat voeding centraal, het thema van de Nationale Wetenschapsweek (6 tot en met 14 oktober). De volgende onderwerpen komen in deze Index aan bod:

Buiten verteerd
Voeding is een noodzakelijke uitgavenpost. Huishoudens besteden er gemiddeld 17 procent van het huishoudbudget aan. Een steeds groter deel van dit budget wordt besteed aan eten buiten de deur. Voeding is de derde belangrijkste uitgavenpost, na de woning en ontwikkeling, ontspanning en verkeer.

Zalm is in, vette zuivel is uit
De bestedingen van Nederlanders aan voedingsmiddelen zijn in de periode 1995-2000 met 6 procent toegenomen. De uitgaven aan vis zijn in dezelfde periode met 18 procent gestegen. We zijn niet heel veel meer vis gaan eten, de vis is in deze periode vooral flink duurder geworden.

Zwaar ingezet
Steeds meer mensen zijn te dik. Twintig jaar geleden was ruim eenderde van de mannen van twintig jaar of ouder en bijna dertig procent van de vrouwen van deze leeftijd te zwaar. Die percentages zijn sindsdien alleen maar gestegen. Uit cijfers over 2000 blijkt dat van de twintig-plussers 48 procent van de mannen en 40 procent van de vrouwen te zwaar zijn.

Gelet op vet
Het aantal sterfgevallen dat toegeschreven kan worden aan langdurige consumptie van bepaald voedsel is in de afgelopen twintig jaar naar verhouding sterk afgenomen. In 1999 stierven 49 duizend mensen aan tien aan voeding gerelateerde ziekten. Hart- en vaatziekten eisten 61 procent van de aan voeding gerelateerde sterfgevallen op (was 71 procent in 1980), de kwaadaardige nieuwvormingen 32 procent (was 24 procent in 1980).

Trends in leven
Vrouwen leven gemiddeld langer dan mannen. Dat verschil in levensduur is tegenwoordig zo'n vijf jaar. Vrouwen leven gemiddeld ruim tachtig jaar en mannen ruim 75 jaar. De verwachting is dat in 2050 mannen en vrouwen gemiddeld nog enkele jaren ouder zullen worden. De levensverwachting neemt vooral toe doordat meer mensen oud worden en veel minder doordat oude mensen veel ouder worden.

Schade bij slacht
De recente mond-en klauwzeerepidemie bezorgde niet alleen een hoop ergernis en ellende, maar kostte ook veel geld. Niet alleen de boeren, ook de slachterijen in de vleesverwerkende industrie leden schade door de crisis. Zo daalde de afzet naar het buitenland en namen ook de bedrijvigheid en de bezettingsgraad in de slachterijen en vleesverwerking af.

Conjunctuurbericht
In het blad is verder het Conjunctuurbericht opgenomen met daarin de meest recente cijfers over de Nederlandse economie.