FNV BONDGENOTEN
Uitzendkrachten door KLM buiten boord gezet
FNV Bondgenoten maakt bezwaar tegen het onderscheid dat KLM maakt in de behandeling van uitzendkrachten en vast personeel. Daar waar voor vaste krachten werktijdverkorting wordt aangevraagd en de bonden worden uitgenodigd voor overleg over de sociale gevolgen, vliegen de uitzendkrachten zonder pardon de laan uit. Deze ongelijke behandeling van uitzendkrachten raakt precies de groep met de zwakste positie op de arbeidsmarkt. Overleg tussen sociale partners in de uitzendsector is volgens FNV Bondgenoten noodzakelijk.
Sinds de invoering van de Flexwet hebben ook uitzendkrachten soms een vast dienstverband met hun werkgever. Nu de broekriem in de luchtvaart wordt aangehaald, lijkt dit toch weer voornamelijk over de ruggen van de duizenden uitzendkrachten te gebeuren. Het vaste dienstverband voor de één lijkt toch een heel ander vast dienstverband dan voor de ander. Grotere uitzendorganisaties hebben nog wel de mogelijkheid van interne herplaatsing, maar bijvoorbeeld het uitzendbureau Intergom heeft deze week al collectief ontslag gevraagd voor de uitzendkrachten die voornamelijk in de bagageafhandeling werkzaam zijn.
FNV Bondgenoten dringt er bij de uitzendbureaus op aan ook de gang te maken naar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor een aanvraag van werktijdverkorting. Daarnaast hebben de uitzendkrachten, afhankelijk van de lengte van hun dienstverband, ook recht op een redelijke opzegtermijn. FNV-bestuurder Westerhof heeft de ABU om een spoedig overleg verzocht. Tot dit overleg heeft plaatsgevonden reageert hij negatief op de collectieve ontslagaanvragen. Daarnaast organiseert FNV Bondgenoten vrijdagmiddag aanstaande een overleg voor de uitzendkrachten op Schiphol die buiten de boot dreigen te vallen.