Gemeente Rotterdam

Raadsvergadering van 4 oktober 2001

Aankoop A20/Ministry of Dance
De gemeenteraad is akkoord gegaan met de aankoop van het erfpachtsrecht en de daarop staande discotheek A20/Ministry of Dance voor een bedrag van fl. 3,9 miljoen (¤ 1,77 miljoen). Het pand is van strategisch belang in de ontwikkeling van het Ruimtelijk Plan 2010. De discotheek is eigendom van Bavaria en wordt nog tot uiterlijk 1 februari 2005 verhuurd. De levering gebeurt als de huurovereenkomst afloopt of tussentijds wordt beëindigd. In verband met de uitgestelde levering verstrekt de gemeente Bavaria een geldlening ter hoogte van het aankoopbedrag tegen een rente van 4%. Hierop wordt de achterstallige erfpachtcanon in mindering gebracht. De gemeenteraad heeft voor de totale transactie inclusief bijkomende kosten een krediet verleend van fl. 4,6 miljoen (¤ 2,09). De SP en de Stadspartij stemden tegen het voorstel.

Gemeenteraad doet 10 moties af
Bij de behandeling van de halfjaarlijkse rapportage over de stand van zaken van moties en initiatiefvoorstellen heeft de Gemeenteraad besloten 10 moties als afgedaan te beschouwen.
Motie-Janssens over ambulante handel: de gemeenteraad heeft op 14 juli j.l. ingestemd met een aanpassing/verruiming van het standplaatsenbeleid.
Motie-Salhi om migrantenorganisaties te betrekken bij werk en scholing allochtonen:
SoZaWe heeft een pilot gestart om Surinaamse en Marokkaanse (zelf)organisaties hierbij te betrekken, voor stimuleringsprojecten zijn er projectteams in samenwerking met Arbeidsvoorziening Rijnmond en er zijn klankbordgroepen actief.
Motie-Peet voor de inrichting van een gemeenteraadsbibliotheek: het elektronische Bestuurlijk Documentatie Systeem (BDS) is de meest praktische mogelijkheid om stukken te raadplegen; daarnaast kunnen raadsleden via een per directie speciaal aan te wijzen medewerker archiefstukken raadplegen.
Motie-Van Duin over integratie gemeentelijke toezichts- en veiligheidstaken: op 1 juli van dit jaar is de Dienst Stadstoezicht opgericht.
Motie-Van Houts over taakanalysemodel voor langdurig werklozen: er komt een pilot met enkele reïntegratiebedrijven, die bij een bevredigend resultaat, mits praktisch uitvoerbaar en betaalbaar, wordt opgenomen in de contracten met de reïntegratie-bedrijven in het algemeen.
Motie-Geluk over inschakeling en begeleiding bijstandsmoeders: er zijn vijf consulenten aangesteld om bijstandsmoeders te informeren, activeren en motiveren voor scholing en werk. Ook is een onderzoek uitgevoerd naar arbeidsoriëntatie en perspectieven van deze groep. Motie-Marapin over terugbetalen privé-uitgaven oud-bestuurders: de gemeenteraad heeft op 31 mei van dit jaar de eindrapportage besproken. De Stadspartij had kritiek op het afdoen van de motie. Echter, het beroep tot terugbetalen blijft gehandhaafd, al is de motie afgedaan. Motie-Motta over afhandeling WVG (Wet voorzieningen gehandicapten)-aanvragen binnen gestelde termijn: de dienst Sociale Zaken en werkgelegenheid (SoZaWe) heeft verschillende maatregelen getroffen om de aanvragen tijdig af te handelen, o.m. het project 'inhaalslag'. De aanvragen stijgen echter sinds eind vorig jaar, waardoor de verwachte snelheid in de afname niet is gehaald. Met extra personeel voldoet de dienst dit najaar aan de eisen die in de WVG-2001 worden gesteld.
Motie-Knol over aanpak overlast Keileweg: er is een integraal plan van aanpak, met een geactualiseerd beheersplan, uitvoeringsplannen voor zorg- en hulpverlening, de inrichting, het beheer en de handhaving, een uittreedplan voor prostituees en maatregelen als cameratoezicht en een pasjesregeling.
Motie-Van Houts over Rotterdamse deelname aan Landelijk Platform Integrale Schuldhulpverlening (LPIS): individuele gemeenten kunnen niet toetreden tot het LPIS. Ze zijn vertegenwoordigd via de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten), NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet) en Divosa (Vereniging van Directeuren van Sociale Diensten). De plaatsvervangend directeur van de Gemeentelijke Kredietbank Rotterdam wordt binnenkort naar verwachting gekozen in het dagelijks bestuur van de NVVK, wat een regelmatig en rechtstreeks overleg met het Rijk waarborgt.

Paspoorten goedkoper
Per 1 oktober worden paspoorten, reisdocumenten voor vluchtelingen en voor vreemdelingen goedkoper. Identiteitskaarten en het bijschrijven van kinderen in een paspoort gaan meer kosten. Dat is een gevolg van de beslissing van de regering om de tarieven voor deze documenten in het hele land gelijk te maken. Paspoorten en reisdocumenten kosten voortaan fl. 73,55 (¤ 33,38). Een zakenpaspoort kost fl. 82,15 (¤ 37,28). Wie een kind bij de aanvraag van een nieuw reisdocument meteen laat bijschrijven betaalt daarvoor fl. 15,- (¤ 6,81); bijschrijving in een bestaand document kost fl. 35,- (¤ 15,88). De identiteitskaart gaat fl. 59,20 (¤ 26,86) kosten.

Handhaving Bouw- en woningtoezicht intensiever
De gemeenteraad heeft fl. 1 miljoen (¤ 453.780) beschikbaar gesteld om extra bouwinspecteurs aan te trekken. Mede naar aanleiding van de gebeurtenissen in Volendam en Enschedé is besloten extra aandacht te geven aan veiligheid van met name z.g. 'verblijfsinrichtingen'. Dit zijn woningen waarin, naast eventueel de verhuurder, meer dan twee en minder dan 16 mensen zelfstandig een huishouden voeren. Er zijn in Rotterdam zo'n 350 inrichtingen met een vergunning, waarbij brandveiligheid centraal staat. Deze worden regelmatig gecontroleerd. Daarnaast zijn er veel illegale inrichtingen. Bouw- en Woningtoezicht pakt er jaarlijks zo'n 100 aan, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Naar schatting zijn er zo'n 1000 illegale inrichtingen in gebruik. Er wordt op dit moment ingezet op de aanpak van 300 inrichtingen per jaar. Woningtoezicht werkt een 'aanvalsplan' uit, waarvoor vier tot vijf extra inspecteurs nodig zijn.

Gemeenteraad stelt VAS 2001 vast
De gemeenteraad heeft een nieuwe Verordening Algemene Subsidievoorwaarden (VAS) vastgesteld. De eerdere VAS stamt uit 1990. Inmiddels is de Algemene wet bestuursrecht (Awb) tot stand gekomen, waarin een afzonderlijk deel is gewijd aan het verstrekken van subsidie. Ook het denken over de aansturing door de overheid van gesubsidieerde instellingen is in die ruim tien jaar veranderd, onder andere door de introductie van de budgetsubsidiëring. Kernbegrippen bij subsidiëring zijn beheersing van de overheidsuitgaven, effectiviteit van beleid en doelmatigheid in de uitvoering. Deze ontwikkelingen maakten het nodig een nieuwe VAS op te stellen, waarin ook de relevante artikelen uit de Awb zijn opgenomen. Wie subsidie bij de gemeente aanvraagt kan daardoor met één verordening toe en hoeft niet twee of meer regelingen op te slaan. In de nieuwe VAS is opgenomen dat subsidie voor een bepaald jaar voor 15 mei van het jaar daarvoor moet worden aangevraagd.

Fl. 7,5 miljoen voor Schiebroeksepark;
fl. 9,6 miljoen voor verplaatsing V.O.C. De gemeenteraad heeft een krediet van fl. 7,5 (¤ 3,41) miljoen beschikbaar gesteld voor de reconstructie en uitbreiding van het Schiebroeksepark en omgeving. In het park is een omvangrijke bomenkap nodig, als gevolg van het verdrag van Chicago, dat in de omgeving van luchthavens een obstakelvrije zone verplicht stelt. Tegen het kappen van de bomen zijn veel bezwaren uit de omgeving. In het reconstructieplan komen voorwaarden om te garanderen dat ook na het kappen de natuurwaarde behou-den blijft en het park weer een goede ruimtelijke inrichting krijgt. De SP vindt bomenkap voor de veiligheid van het luchtverkeer niet noodzakelijk en stemde tegen krediet voor reconstructie van het Schiebroeksepark. In de uitbreiding van het park komen sportvelden die van elders moeten worden verplaatst in verband met de komst van de Hogesnelheidslijn en het project Noordrand.
De gemeenteraad heeft besloten om voor de verplaatsing van de sportvereniging V.O.C. naar het Schiebroeksepark een krediet van fl. 9,6 (¤ 4,36) miljoen beschikbaar te stellen. Het terrein van V.O.C. aan de Overschiese Kleiweg is nodig voor stedelijke ontwikkeling in de Noordrand. Al in 1992 was bekend dat V.O.C. op termijn zou moeten verhuizen; door de uitbreiding van het Schiebroeksepark is het nu mogelijk om concreet tot verplaatsing over te gaan. De SP stemde tegen kredietverlening voor verplaatsing van sportvereniging VOC.