Bank Brussel Lambert

De euro in al zijn facetten

1 oktober 2001




De studiedienst van de Bank Brussel Lambert besteedt in het oktober-nummer van haar Financiële Berichten aandacht aan - hoe kan het ook anders - de nakende invoering van de eurobiljetten en -munten. In diverse artikels gefocust op uiteenlopende gevolgen en aspecten van de omruiling van de nationale munten in de Europese eenheidsmunt. Een greep uit de talrijke vaststellingen:

Toen Groot-Brittannië in 1971 op het decimale stelsel overschakelde, viel de kleinhandelsomzet gedurende de eerste maand tijdelijk met 3,5% terug.
In België zal het prijsverhogend effect van de euro groter zijn dan in Nederland of Duitsland, omdat met een conversiekoers van een tikkeltje meer dan 40 frank, men de omgedeelde prijzen vlugger naar boven zal afronden.
De euro-omschakeling zal het elektronisch betalen een flinke duw in de rug geven. Maar dat zal de ECB voor onverwachte problemen stellen bij het uitstippelen van haar geldbeleid. Geraamd kan worden dat de Russische maffia ongeveer 64 miljard DEM cash in zijn bezit heeft.
Om één miljoen dollar in dollarbiljetten te vervoeren heeft een crimineel een aktetas nodig, voor de tegenwaarde in euro volstaat een grote briefomslag.
Slechts 1,4% van het financieel vermogen van de particulieren moet daadwerkelijk in euro worden omgewisseld, want 98,6% is belegd in banktegoeden en effecten die automatisch worden omgerekend. De frankstukken die uit de omloop moeten worden gehaald zijn goed voor een rij tientonners die heel de Brusselse kleine ring inneemt.
De euroconversie lijkt in geen enkel opzicht op de Gutt-operatie van 1945, toen de geldhoeveelheid van 164 tot 50 miljard frank werd ingekrompen.
Legt men de hoeveelheid bankbiljetten die voor heel de eurozone wordt gedrukt, achter elkaar, dan geeft dat een slinger die 46 keer rond de aarde kan. Legt men ze naast elkaar, dan komt men aan een oppervlakte van 3,5 keer het Zoniënwoud, en op elkaar 6.000 keer de Eifeltoren.
Indien men de nieuwe muntstukken per tientonners om de tien seconden laat vertrekken, dan duurt die operatie tweeënhalve dag. De analyse van de euroconversie wordt gepubliceerd in het oktober-nummer van Financiële Berichten van de BBL. Daarin ook de jongste (herziene) conjunctuurprognoses. Op de beleggingsbladzijden wordt de vraag gesteld of het al opnieuw het moment is om in de beurs te stappen. Voor meer info:
BBL-studiedienst,
Marnixlaan 24, 1000 Brussel,
tel 02/547.34.31 - fax 02/547.37.70
E-mail: bulfinber.asm@bbl.be