Gemeente Hoogezand-Sappemeer

persberichten

(terug)

Hoogezand, 2 oktober 2001 Persbericht 2001/66

Brandweer controleert brandveiligheid woning burgemeester

Tijdens de Nationale Brandpreventieweek (5-13 oktober 2001) kunnen enkele bewoners van Hoogezand-Sappemeer verwachten, dat de brandweer bij hen aanbelt met het verzoek of zij hun woning op brandveiligheid mag controleren. Op vrijdag 5 oktober gaat de brandweer op pad. De woning van burgemeester M. Salet zal in elk geval worden gecontroleerd. De burgemeester juicht het initiatief van de brandweer toe en heeft aangegeven dat zij er graag aan zal meewerken.

De controle houdt in dat een medewerker van de brandweer een ronde maakt door het huis. De brandweer zal daarbij de bewoner attent maken op situaties die brand kunnen veroorzaken of die bij brand gevaar opleveren. Zij zal tevens de bewoner adviseren over maatregelen om brand te voorkomen en over voorzieningen om de gevolgen van brand te beperken.

De brandweer heeft verschillende soorten woningen geselecteerd waarin zij een controle wil uitvoeren: eengezinswoningen, flats en etagewoningen, zowel oude als nieuwe. Bewoners die hun medewerking verlenen aan de controle mogen rekenen op een presentje.

Waarom een brandveiligheidscontrole

Elk jaar woeden er in Nederland zo'n 8000 branden in woningen. Bij die branden vallen veel slachtoffers: Jaarlijks gemiddeld 50 doden en 800 gewonden. De schade die brand aanricht is enorm. Denk daarbij niet alleen aan de materiële schade (ongeveer ¦ 185 miljoen bijna 84 miljoen) maar ook aan het leed dat brandwonden veroorzaakt, het verlies van onvervangbare bezittingen, de ravage die brand aanricht. Het blijkt dat veel mensen zich niet bewust zijn van het gevaar van brand.

Aandachtspunten

Bij het beoordelen van de brandveiligheid van de woning zal de brandweer op veel zaken letten. Bijvoorbeeld: zijn er één of meer rookmelders aanwezig en zijn ze op de juiste plaats aangebracht. Werken ze ook? Hebben de bewoners een vluchtplan gemaakt? Staan er fietsen of vuilniszakken achter de voordeur waardoor je bij brand niet snel kunt vluchten? Staat de tv ook 's nachts op de stand-by stand? Wordt de schoorsteen regelmatig geveegd? Heeft een verbouwing de woning brandonveiliger gemaakt? Waar worden licht brandbare stoffen bewaard? enz.

Meer informatie

U kunt ook zelf eenvoudig controleren hoe het met de brandveiligheid van uw huis is gesteld. Gebruik de brochure Brand! Tips en een checklist die u bij de Servicedesk van de Stichting Consument en Veiligheid telefonisch kunt aanvragen, tel. (020) 511 4567. Voor alle andere vragen over brandveiligheid kunt u daar eveneens terecht.. Bij de receptie in het gemeentehuis is de gratis brochure Nationale Vluchtplan Actie verkrijgbaar die u uitlegt hoe u een vluchtplan kunt maken. Bovendien kunt u door mee te doen aan de prijsvraag kans maken op een prijs van 10.000 gulden ( 4538). Op internet kunt u kijken op www.brandgevaar.nl.