Concours Laurent-Perrier
(Persbericht)20 juni 2001
3e Grand Concours Laurent-Perrier - gastronomische uitdaging voor toprestaurants
De derde editie van het unieke gastronomische evenement Grand Concours Laurent-Perrier zal dit najaar plaatsvinden. Het concours, een initiatief van Proefschrift en de Academie voor Gastronomie, is open voor teams van cuisiniers en sommeliers/gastheren uit Nederland. Er zijn vijf categorieën waar men zich voor in kan schrijven: witte wijn/champagne, rosé, rode wijn, dessertwijn en Prix Grand Siècle, een speciale categorie voor restaurants met Michelin-ster(ren) en/of aangesloten bij de Alliance Gastronomique of de Patrons Cuisiniers.
Net als voorheen wordt de competitie ondersteund door het prestigieuze champagnehuis Laurent-Perrier (importeur: J.J.C. Kwast, Nieuw Vennep). De categoriewinnaars ontvangen naast de felbegeerde wisseltrofee een anker (48 flessen) Champagne Laurent-Perrier.
De meest letterlijke betekenis van het woord 'concours' is
'samenkomst', en daarin ligt meteen de voornaamste doelstelling van
het Grand Concours Laurent-Perrier. Ook al zijn er dan finalisten en
een hoofdprijs, de nadruk ligt op de 'samenkomst' van culinair
toptalent, originele, creatieve ideeën en verrassende, smakelijke
wijn-spijscombinaties.
Ultieme uitdaging
Vlees, groente, fruit, chocolade, ijs - de deelnemers zijn volledig
vrij in het samenstellen van hun wijn-spijscombinaties, mits ze
gebruik maken van goed verkrijgbare kwaliteitsingrediënten. Het Grand
Concours Laurent-Perrier wil vooral een expositie zijn van wat
mogelijk is op wijn-spijsgebied, wat er vandaag de dag leeft onder
topcuisiniers en -gastheren/-vrouwen, waar hun gastronomische passies
liggen.
Het concours vormt een unieke uitdaging voor cuisiniers en
sommeliers/gastheren c.q. -vrouwen, een kans om hun talenten voor een
breed voetlicht te brengen. Verschillende vooraanstaande media op
gebied van wijn en spijs, waaronder Annoncée Culinaire en
Proefschrift Gastronomie, zullen uitgebreid aandacht besteden aan de
resultaten van het Grand Concours Laurent-Perrier.
Extra categorie
Nieuw is dit jaar de Prix Grand Siècle, een speciale categorie voor
restaurants met Michelin-ster(ren), en/of aangesloten bij de Alliance
Gastronomique of de Patrons Cuisiniers. Wie zich inschrijft voor deze
categorie, heeft bij de samenstelling van de wijn-spijscombinatie de
vrijheid te kiezen uit wit, rosé, rood, of dessert.
De finalisten, vier per categorie, krijgen op 1 oktober tijdens de
European Fine Food Fair in het MECC te Maastricht de gelegenheid hun
creaties te presenteren aan een vakkundige jury. De prijsuitreiking
vindt plaats na afloop van de jurering.
De jury zal dit jaar bestaan uit:
-Edwin Raben (Koetshuis Wolfslaar, Breda)
-Thérèse Boer (De Librije, Zwolle)
-Jaap Kwast (J.J.C. Kwast Wijnkopers, Nieuw-Vennep)
-Thomas Lepeltak (Stan Huygens Journaal, De Telegraaf)
-Jan van Lissum (The Wine & Food Association)
-Peter Klosse (Academie voor Gastronomie)
-en mogelijk nog een bekende chef
Inschrijven
Deelnameformulieren kunnen vanaf nu worden aangevraagd. De
inschrijftermijn sluit op
15 augustus. Voor meer informatie en voor het aanvragen van een
inschrijfformulier kan men terecht bij:
Proefschrift, Jan van Lissum, Oudeschans 11, 1011 KR Amsterdam. Tel.
020 - 6251298, fax 020 - 6245028,
e-mail: winestone@wxs.nl, of bij: 'De Academie voor Gastronomie',
Peter Klosse, Amersfoortseweg 86, 7346 AA Hoog Soeren (Apeldoorn).
Tel. 055 - 5191429, fax 055 - 5191409, e-mail: info@echoput.nl
Terugblik Grand Concours Laurent-Perrier 2000
Vorig jaar kon het Grand Concours Laurent-Perrier rekenen op brede
ondersteuning van onder andere de Professionele Vlaamse Sommeliers,
het Eigentijds Vlaams Wijninstituut, Annoncée Culinaire, het Slijters
Vakblad, Club Cuisine, De Telegraaf, Alliance Magazine, Proefschrift
en De ProefKrant. De finalejury bestond uit Thomas Lepeltak (De
Telegraaf), Robert Kranenborg (rest. Vossius), Peter Bruins (rest. De
Bokkedoorns), Guido Francque (voorzitter Professionele Vlaamse
Sommeliers), Peter Klosse en Jan van Lissum..
De enthousiaste deelname van sommeliers/gastheren en cuisiniers van
tal van kwaliteitsrestaurants, met en zonder Michelin-sterren, maakte
vorig jaar al duidelijk dat er veel animo bestaat voor een evenement
als het Grand Concours Laurent-Perrier. Het professioneel opgezette
concours vormt een uitdaging van de eerste orde. Bovendien kwam uit
het hoge niveau en de originaliteit van de wijn-spijscombinaties van
de deelnemers naar voren dat Nederland beschikt over een groot
arsenaal aan gastronomisch talent. Het merendeel van de deelnemers
gaf er duidelijk blijk van bewust bezig te zijn met de vraag hoe in
te spelen op de hedendaagse, elkaar snel opvolgende veranderingen in
de gastronomie en de wijnwereld. Creativiteit is het credo, en de
organisatoren van het Grand Concours Laurent-Perrier beogen dan ook
vooral die creativiteit te stimuleren.
De winnaars in 2000:
Categorie WIT: Rest. Les Trois Corbeaux van Château St. Gerlach,
Valkenburg
Categorie ROSÉ: Rest. The Raffles, Den Haag
Categorie ROOD: Rest. Gastronome, Limmen
Categorie DESSERT: Alliance-rest. De Fuik, Aalst
Niet bestemd voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Proefschrift, fax 020
- 624 50 28, winestone@wxs.nl
--
Dit is een bericht van de Wijninfo.nl mailservice
Kijk voor aan- en afmelden op http://www.wijninfo.nl/