Gemeente Groningen

19
SEP
15.11

Persbericht

Nieuw paspoort beter en goedkoper
18-09-2001

Op 1 oktober a.s. worden de nieuwe paspoorten en identiteitskaarten ingevoerd. Deze nieuwe reisdocumenten zijn minder fraudegevoelig en door aanpassing van de legestarieven wordt het paspoort ook goedkoper. Burgemeester en wethouders stellen de raad voor de legestarieven per 1 oktober a.s. aan te passen.

Met ingang van 1 oktober kost een nieuw fraudebestendiger paspoort f 73,55 ( 33,37). Momenteel kost een paspoort f 87,50. Inwoners die in de maanden oktober, november en januari een nieuw reisdocument aanschaffen, krijgen bovendien tien gulden korting. Deze kortingsactie wordt gehouden om de aanvraag van reisdocumenten beter over het gehele jaar te spreiden.
Gemeenten zijn vanaf 1 oktober ook verplicht inwoners erop te wijzen dat de geldigheid van hun reisdocument bijna is verlopen.

Nederlandse identiteitskaart
De Nederlandse Identiteitskaart vervangt de huidige Europese identiteitskaart. Dit reisdocument is in een beperkt aantal landen geldig en gaat f 59,20 ( 26,87) kosten. Nieuw is dat de regeling van f 10,- ( 4,54) korting in oktober, november en januari, die voorheen alleen gold voor paspoorten, nu ook op de identiteitskaart van toepassing is.

Bijschrijving kinderen
Kinderen kunnen direct bij de aanvraag van een nieuw reisdocument worden bijgeschreven of pas later in een reeds uitgegeven reisdocument. Per kind kost dit respectievelijk f 15,- ( 6,81) voor direct bijschrijven en f 22,50 ( 10,-) bij naderhand bijschrijven.

Wachttijd
Reisdocumenten worden (voor een betere beveiliging) vanaf 1 oktober op een centrale plaats in Nederland aangemaakt. Het nieuwe reisdocument kan na een week worden afgehaald bij de afdeling Burgerzaken.

Spoedprocedure
Het snel afleveren van een reisdocument gaat het nodige extra kosten. Voor een spoedaanvraag moet f 73,55 ( 33,37) extra worden betaald. Dit betekent dat een paspoort dan f 147,10 ( 66,74) gaat kosten. Het bijschrijven van een kind volgens de spoedprocedure gaat f 35,- ( 15,88) per bijschrijving extra kosten.

Jeugdtarief afgeschaft
Tegelijk met het uitbreiden van de kortingsregeling voor paspoorten naar identiteitskaarten wordt het zogenaamde jeugdtarief voor personen tot 16 jaar bij de aanschaf van een paspoort afgeschaft.

Maximumbedrag leges
Gemeenten mogen voortaan nog maar een maximumbedrag aan leges in rekening brengen bij de uitgifte van een paspoort of ander reisdocument. Deze maximumtarieven zijn vastgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken na overleg tussen de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG), de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken en het agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens van Binnenlandse Zaken. Groningen betwijfelt overigens net als enkele andere gemeenten of deze nieuwe tarieven kostendekkend zullen zijn.

Het Rijk moet de nieuwe legestarieven nog officieel vastleggen in het zogenaamde Besluit Paspoortgelden. De tarieven gaan in per 1 oktober
a.s. of zoveel later als door het Rijk vastgesteld.