NMBS

Datum : 29/09/01

Negentiende TTB-dag lokt 40.000 belangstellenden

Vandaag was het weer de jaarlijkse Trein-Tram-Bus-dag, een organisatie van de vier openbaar-vervoermaatschappijen, NMBS, De Lijn, MIVB en de TEC. Aan het einde van de namiddag werd het aantal reizigers met een TTB-biljet op een goede 40.000 geschat.

Een belangrijk aantal reizigers - dat niet te becijferen valt - kocht geen TTB-vervoerbewijs. Kinderen van jonger dan 12 jaar konden immers gratis mee met een betalende reiziger. En 65-plussers spoorden natuurlijk aan het voordelige tarief van 100 frank voor een retourtje.

Opvallend veel groepen jongeren werden opgemerkt in de stations, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Nog in Wallonië vielen ook veel groepen zestigplussers op.

De kust als traditionele topbestemming

Traditioneel was de kust de topbestemming. Niet minder dan 12.000 TTB'ers begaven zich naar Oostende. De NMBS bracht vandaag 15 à 18.000 mensen meer naar zee dan op een normale zaterdag. Ze kwamen vooral uit de richting Luik-Hasselt-Leuven, Antwerpen en Kortrijk. Opvallend was dat door het slechte weer de terugtocht al vroeg in de namiddag werd ingezet.

In Vlaanderen deden 5 steden met een speciaal programma mee aan de TTB-dag. Vooral Diest en Diksmuide deden het goed. Naast de `klassieke succesnummers' (Antwerpen, Gent, Hasselt, Leuven en de kust), trok vooral Brugge veel TTB'ers aan. 7.000 belangstellenden bezochten de binnenstad.

TTB bij De Lijn

In West-Vlaanderen namen veel TTB'ers de bus naar het centrum van Brugge en het Boudewijnpark. De Lijn legde er 3 extra bussen in om de toevloed te verwerken. Ook Diksmuide oogstte met de Ijzertoren, de Dodengang en het Westoria-museum veel belangstelling. In Gent was het voor De Lijn iets drukker dan op een doorsnee zaterdag. In het Antwerpse namen heel wat TTB'ers de bus vanuit de Noorderkempen naar de Metropool. Trekpleisters daar waren de Zoo, het Sportpaleis (WK wielrennen op de baan), het MUHKA (tentoonstelling Mutilate/Vermink van Mode2001) en het Wijnegem Shoppingcenter. Uitschieter in Vlaams-Brabant was de buslijn Leuven-Mechelen. Limburg deed het even goed als vorig jaar. Vooral de Japanse tuin in Hasselt en de orthodoxe Oekraïense kerk in Genk deden het goed.

In Wallonië...

Ook in Wallonië liepen er vijf 'Steden in de Kijker'. Chimay was hier de uitschieter, vooral groepen Nederlandstalige bezoekers kwamen het pittoreske Lompret ontdekken. De sites van de slag van Waterloo trokken eveneens veel geïnteresseerden. De slakkenkwekerij van Ourchet bij Gembloux kon veel TTB'ers boeien.

Buiten deze speciaal voor deze TTB-dag gekozen steden deed ook Dinant, een van de belangrijkste Waalse toeristische trekpleisters, het erg goed.

Zoals de voorbije jaren deed ook de stad Luxemburg het goed. 1.300 TTB'ers uit vooral Antwerpen, Luik of Namen kochten een TTB-CFL-biljet.

De NMBS heeft voor deze negentiende TTB-dag maar liefst 74 bijkomende treinen laten rijden om het hoofd te kunnen bieden aan de reizigerstoevloed op de drukste lijnen. Ook De Lijn zette extra voertuigen in.

Sinds enkele jaren kunnen de TTB'ers een tweede keer reizen aan het voordelige TTB-tarief. Dit kan dan gedurende een hele dag en aan dezelfde voorwaarden als op de TTB-dag. Wie zijn TTB-biljet inruilt kan dit promotiebiljet voor 25O frank (6,20 Euro) per persoon kopen en gebruiken op een dag naar keuze tussen 30 september en 31 oktober.

© 2001 NMBS