Zaterdag 29 september 2001
14.02-16.00 uur
Teleac/NOT 747AM
Live te beluisteren via Internet op www.omroep.nl/747am Alle uitzendingen blijven te beluisteren in Real Audio op www.teleacnot.nl/sites/radio_on_demand
Wat zou Nederland zijn zonder het Huis van Oranje?
Op zaterdag 29 september zendt Teleac/NOT een twee uur durend programma uit over de rol van het Huis van Oranje in heden en verleden. De opnamen daarvoor vinden plaats op donderdag 27 september tussen 10.30 en 12.30 uur. De locatie is het museum 'Buren en Oranje', in het Gelderse Buren; in de nabijgelegen St. Lambertuskerk zorgt organist Jamie de Goei voor de muzikale omlijsting. Publiek is bij de opnamen van harte welkom.
Wat zou Nederland zijn zonder het Huis van Oranje? Op die vraag wordt op zaterdag 29 september een antwoord gegeven in een twee uur durende uitzending van het radioprogramma Tema van Teleac/NOT. De komst van Maxima Zorreguieta veroorzaakte een golf van Oranjegevoel, zelfs bij de grootste scepticus. Door de eeuwen heen hebben figuren als Prins Maurits, Frederik Hendrik en Willem III zich in meerdere of mindere mate sterk gemaakt voor het Nederlandse volk. Hoe reageerden de onderdanen op hun daden? Was Oranje een bindende kracht of juist niet?
Aan de hand van voorwerpen, liederen en historische feiten wordt het belang van leden van het Huis van Oranje door de eeuwen heen ontrafeld. Hiervoor zijn de historici Arnout van Cruyningen en Thera Coppens uitgenodigd; beiden publiceerden over de Oranjes. Paul Kapteyn, docent sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, zal de band tussen vorst en volk - of het gebrek daaraan - nader verklaren. Met gastheer Jan Thijsen gaan we in zijn museum 'Buren en Oranje' op zoek naar illustraties daarvan. De actuelere situatie bespreken we o.a. met Jan Willem Sap, docent staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ook aanwezig is een Oranjefan van het eerste uur: Koos Smit. Hij werkt mee aan de voorbereidingen van het komende Koninklijk Huwelijk in Amsterdam. Over de rol van onze monarchie in de multiculturele samenleving vertelt Gabriël Born, vice-voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen in Nederland. De rol van het volkslied en de veranderingen van het Wilhelmus door de eeuwen heen, al naar gelang de sympathie voor de heersende vorst, verwoordt musicoloog Louis Grijp. Hij is onderzoeker van de Nederlandse taal en cultuur bij het Meertens Instituut; zijn meesterwerk 'Een muziekgeschiedenis der Nederlanden' verschijnt op 28 september. Gedurende de uitzending speelt organist Jamie de Goei een aantal vaderlandse liederen.
TEMA - focus op maatschappelijke tendensen - is een programma van Zita Bebenroth, Menno Hoeboer, Tanja Fraai en Irma Koevoet. Techniek: Ronald Niehaus. Presentatie: Jeroen Dirks. Eindredactie: Henk Halfman.