Psychologische tests ter discussie op congres
Het gebruik van psychologische tests is in Nederland enorm populair, terwijl vraagtekens gezet kunnen worden bij de toepasbaarheid ervan op leden uit etnische minderheden. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar geteste personen de weg naar de rechter weten te vinden om de uitslag van een test aan te vechten, worden in Nederland de uitslagen van psychologische testen zelden aan de kaak gesteld. Bovendien is maar een handje vol testgebruikers zich bewust van de beperkte toepasbaarheid van psychologische tests op etnische minderheden.
In 1990 is door de Commissie Hofstee een serieuze poging ondernomen om het gebruik van deze tests ter discussie te stellen. Vervolgens zijn er, een decennium lang, slechts een aantal onderzoeken/proefschriften verschenen dat aandacht schenkt aan dit thema. Daarnaast is er de tendens dat steeds meer commerciële bureaus hun eigen alternatieve methoden ontwikkelen om kandidaten te testen. De kwaliteit van deze instrumenten kan worden betwist, immers enig toezichtorgaan ontbreekt evenals kwaliteitscriteria dan wel een keurmerk.
Het LBR maakt zich zorgen over het gebruik van psychologische tests wanneer het etnische minderheden betreft. Uitsluiting van leden van deze groepen kan immers het gevolg zijn.
Met het Congres "psychologische tests en diagnostiek bij allochtonen" op 28 september jl. probeert het LBR in samenwerking met het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) weer aandacht te vragen voor dit onderwerp.
Voor meer informatie over het congres en voor aanmeldingen, zie www.lbr.nl en www.psynip.nl
Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij Najat Bochhah, juridisch beleidsadviseur LBR, tel. 010 - 2010201, email bochhah@lbr.nl