VPRO

'Wet op de orgaandonatie heeft gefaald'

Regionale verschillen bij aantal niertransplantaties onverminderd groot

Academische ziekenhuizen hebben wet doelbewust overtreden

Academische ziekenhuizen hebben doelbewust de wet op de orgaandonatie (WOD) overtreden. Dit zeggen prof. dr. Kootstra van het Academisch Ziekenhuis Maastricht en dr. Hoitsma van het Radboud Ziekenhuis Nijmegen vandaag in het VPRO-radio-programma Argos (radio 1, vrijdag 28 september). Volgens de WOD, die sinds 1998 van kracht is, moet een ziekenhuis een donornier afstaan als een ander ziekenhuis een patiënt heeft die hoger op de landelijke wachtlijst staat. Dit is in een aantal gevallen niet gebeurd, zeggen Kootstra en Hoitsma. Er zijn te weinig donornieren beschikbaar en als een ziekenhuis een nier heeft wil het die soms niet afstaan. Het Radboud Ziekenhuis is hiervoor begin dit jaar door de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de vingers getikt. Uit onderzoek van Argos blijkt dat de regionale verschillen wat betreft het aantal niertransplantaties sinds 1998 niet zijn afgenomen, terwijl dit juist een van de vier hoofddoelstellingen is van de WOD.

Internist Andries Hoitsma, in het Radboud Ziekenhuis verantwoordelijk voor de niertransplantaties, zegt dat het Nijmeegse ziekenhuis burgerlijke ongehoorzaamheid heeft gepleegd door in een aantal gevallen nieren niet af te staan aan andere ziekenhuizen. Daarvoor heeft het Radboud een reprimande gekregen. Volgens Hoitsma had de inspectie wel enig begrip voor de motieven van het ziekenhuis, maar heeft ze toch gezegd dat dit absoluut niet meer mag. Hoitsma zegt dat zijn ziekenhuis zich nu aan de wettelijke regels houdt, maar blijft strijden voor een verandering ervan.

Professor Kootstra legt uit waarom ziekenhuizen van de regels afwijken. 'Het is een beetje psychologisch. Als een transplantatiecentrum een procedure heeft afgerond, daar gaat veel tijd en energie in zitten, en het heeft dan twee prachtige nieren, dan is het naar om daar dan eentje van te moeten wegsturen naar een ander centrum.' Kootstra beaamt dat in zo'n geval het belang van het ziekenhuis prevaleert boven het belang van de patiënt. Ook in het Academisch Ziekenhuis Maastricht zijn volgens Kootstra niet in alle gevallen waarin dit had moeten gebeuren nieren doorgestuurd. Hij vertelt hoe dit in de praktijk gaat: 'Er komt een computer-uitdraai van patiënten die aan de beurt zijn. Stel dat op de tweede plaats iemand van elders staat en op de derde plaats iemand uit Maastricht. Dan wordt toch geprobeerd die patiënt op de derde plaats die nier te geven.'

Dit is volgens Kootstra ook na de invoering van de WOD in 1998 nog gebeurd. 'Ik denk dat dat meerdere keren geprobeerd is en dat het ook wel een keer gelukt is.' Kootstra beaamt dat zijn ziekenhuis daarmee tegen de wet is ingegaan. 'Dat is niet niks', zegt hij, 'maar ja, er wordt dan gezegd: verdorie, we zouden toch moeten proberen om die nier hier te houden'.

Argos heeft op basis van gegevens van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), die verantwoordelijk is voor de verdeling van donororganen, berekend hoeveel niertransplan-taties per miljoen inwoners in het jaar 2000 door de verschillende ziekenhuizen zijn uitgevoerd. Het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Inspectie voor de Gezondheidszorg konden deze cijfers niet verstrekken. De berekening van Argos is gecontroleerd door oud-inspecteur Peter Chang, die deze berekening tot voor kort maakte voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het blijkt dat het Academisch Ziekenhuis Maastricht in 2000 het best scoorde met 61 transplantaties per miljoen inwoners. Het Academisch Ziekenhuis Rotterdam scoorde het slechts met 17,3 transplantaties per miljoen inwoners. Het verschil is dus factor 3,53. In 1999 was het verschil tussen het laagst en het hoogst scorende ziekenhuis factor 2,14 en in 1998 factor 3,68. Oud-inspecteur Chang concludeert: 'De maximale verschillen zijn zelfs iets groter geworden. Over de hele linie is er in elk geval nog steeds geen sprake van een wezenlijke verbetering op dit punt.'

De directeur van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), Bernadette Haase, is verbaasd over de uitkomst van door Argos uitgevoerde berekening. 'In principe zouden die verschillen nu moeten afnemen', zegt zij. 'In 2000 had ik verwacht dat het verschil zou zijn verminderd.' Ze weet niet hoe het kan dat dit in werkelijkheid niet het geval blijkt te zijn.
Ook de directeur van de Nierpatiënten Vereniging, Gerard Boekhof, is verbaasd over de cijfers over 2000. Hij benadrukt dat de vereniging vindt dat alle nierpatiënten in Nederland gelijke kansen moeten hebben op een niertransplantatie. Het grote probleem is volgens Boekhof dat er veel te weinig donornieren beschikbaar zijn en dat is tevens de achtergrond voor het feit dat een ziekenhuis als het eenmaal een nier heeft die niet graag wil afstaan. Volgens Boekhof is het overduidelijk dat de Wet op de Orgaandonatie (WOD) op verschillende punten heeft gefaald. 'Het is dan ook de hoogste tijd voor een grondige evaluatie', zegt hij.

Telefoon redactie Argos: 035 67 12 360 (eventueel VoiceMail inspreken)

28 sep 01 17:07