datum: 28-09-2001
Helderheid over uitzendwerk in de bouw
Ervaren bouwvakkers die als uitzendkracht in de bouw aan het werk gaan, worden betaald volgens de Bouw-CAO. Ook de afspraken over pensioen, vroegpensioen, scholing, vakantie en roostervrije dagen, zoals vastgelegd in de bouw-CAO, zijn op hen van toepassing. Een uitzondering is gemaakt voor het vorstverlet. Bij ongunstige weersomstandigheden kan de vakkracht een beroep doen op de WW, waarbij het loon tot honderd procent zal worden aangevuld. Nieuwkomers die als uitzendkracht in de bouw aan de slag gaan worden direct volgens de bouw-CAO betaald inclusief alle kostenvergoedingen. Nadat ze een jaar ervaring in de bouw hebben opgedaan, worden zij vakkracht en gelden voor hen ook de andere afspraken. Dit is vastgelegd in een principe-akkoord waarover de bonden en werkgevers betrokken bij de Bouw- en uitzend-CAO op 28 september 2001 overeenstemming hebben bereikt.
Specifieke uitzendondernemingen die voor meer dan de helft van hun loonsom in de bouw actief zijn, vallen in principe onder de werkingssfeer van de Bouw-CAO. Voor algemene uitzendondernemingen met activiteiten in de bouw, is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen vakkrachten en nieuwkomers. Tot de vakkrachten behoren de uitzendkrachten die een vakopleiding in de bouw volgen, reeds een vakdiploma of praktijkcertificaat hebben of in de afgelopen twee jaar bij elkaar minstens twaalf maanden in de bouw hebben gewerkt. De overige uitzendkrachten in de bouw vallen onder het begrip nieuwkomer.
Voor vakkrachten gelden onverkort de CAO-afspraken over arbeidsduur, loon, kostenvergoedingen, overwerk, reisuren, vakopleiding, scholing, vakantie, roostervrije dagen en arbeidsomstandigheden. In een aanvullende overeenkomst is expliciet vastgelegd dat ook de regelingen over pensioen, vut, vroegpensioen, volledige doorbetaling bij ziekte en WAO-gat op hen van toepassing zijn. De CAO-afspraak over vorstverlet geldt als zodanig niet voor vakkrachten, maar ook zij krijgen hun loon volledig doorbetaald wanneer er als gevolg van slechte weersomstandigheden niet gewerkt kan worden. Voor nieuwkomers gelden alle artikelen over loon en kostenvergoedingen. Na twaalf maanden als uitzendkracht in de bouw gewerkt te hebben, worden ze beschouwd als nieuwkomer enzijn de overige afspraken dus ook op hen van toepassing.
Bij de onderhandelingen over de Bouw-CAO in april van dit jaar is de intentie uitgesproken dat er een overeenkomst over het uitzendwerk zou moeten komen. Sinds 1997 -na opheffing van het uitzendverbod in de bouw- is uitzenden mogelijk geworden. Partijen verschilden echter van mening over de arbeidsvoorwaarden die van toepassing zouden moeten zijn, de Bouw-CAO of de CAO voor Uitzendkrachten. Met het bereikte principe-akkoord is hierover nu overeenstemming bereikt.
De Stichting van de Arbeid (StAr) zal begin volgende week met een aanbeveling komen over de verhouding tussen de CAO voor Uitzendkrachten en de zogenoemde inleen-CAO's. Hierin zijn afspraken vastgelegd over de werkingssfeer en het loonverhoudingsvoorschrift. Rekening houdend met de bijzondere positie van de Bouw is het bereikte principeakkoord tussen partijen zoveel mogelijk gemodelleerd naar de inhoud van de StAr-aanbeveling.
De bij deze overeenkomst betrokken partijen zijn, voor de bouw het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) en FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps. De uitzendbranche wordt vertegenwoordigd door de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en FNV Bondgenoten, Dienstenbond CNV en De Unie.
FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden
Tel (0348) 575 575
Fax: (0348) 423 610
E-mail: info@fnvbouw.nl