Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit

21 september 2001, nr. 058

Wordt biotechnologie het medicijn van de toekomst?

"Binnen een aantal jaar zal gentherapie succesvol worden ingezet om verschillende ziekten te behandelen", dit stelt mw.dr. S. Knaan-Shanzer van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij is één van de sprekers op het symposium `Biotechnology as a Medicine?' dat donderdag 27 september in Wageningen plaatsvindt. Dit symposium wordt georganiseerd ter ere van het tienjarig bestaan van Codon, de Wageningse studievereniging der biotechnologen. Tijdens het symposium zal de stand van zaken binnen de medische biotechnologie toegelicht worden. Tevens zal geprobeerd worden een antwoord op de vraag te vinden hoe de financiele verantwoordelijkheid geregeld moet zijn binnen de medische biotechnologie. Het programma begint met een viertal presentaties over recente ontwikkelingen op het gebied van medische biotechnologie. Het programma wordt afgesloten met een discussie over de rol van geld binnen het medische onderzoek. Het symposium wordt georganiseerd door Codon in samenwerking met prof.dr.ir. H.F.J. Savelkoul (celbiologie en immunologie, WU) en prof.dr.ir. A.H.J. Bisseling (moleculaire biologie, WU). Dagvoorzitter is prof.dr. G.M.A. van Beynum (RUG en Biopartner). Vier sprekers zullen een toelichting geven op recentelijke ontwikkelingen in de medische biotechnologie.

-Prof. dr. J.J.M. van Dongen (AZ Rotterdam en EUR, Moleculaire diagnostiek) Er is een begin gemaakt om moleculaire informatie te gebruiken om een diagnose te stellen een passende behandeling te maken. -Dr. J. Riesle (Isotis N.V., Weefselkweek) Tissue engineering zal de reparatie van volwassen kraakbeen mogelijk maken; iets wat evolutie niet is gelukt.
-Mrs. prof. dr. E.A. Dzierzak (EUR, Stamcellen) Inzicht in de genetische programmering van hematopoietische stamcellen zou moeten leiden tot verbeterde therapieen waarin cellen worden vervangen -Mrs. dr. S. Knaan-Shanzer (LUMC, Gentherapie) Binnen een aantal jaar zal gentherapie succesvol worden ingezet om verschillende ziekten te behandelen.

Het tweede deel van het programma bestaat uit een discussie onder leiding van drs. E. ter Gast. De discussie gaat over de vraag over onderzoek naar levensbedreigende ziekten gestuurd mag worden door financiele middelen.

NOOT VOOR DE PERS
Het symposium vindt plaats op donderdag 27 september 2001, van 9.30 tot 16.00 uur, in het WICC, Lawickse Allee 11, Wageningen. Meer informatie is beschikbaar op internet: http://www.codon.nl of in te winnen bij: E-mail lustrum.codon@guest.pk.wag-ur.nl

Behandeld door stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003.