Gemeente Utrecht

GESCHIEDENIS-STUDENTEN WERKEN AAN EEN VIRTUELE TIJDBALK VAN DE UTRECHTSE GESCHIEDENIS

1163 Stormvloed laat Utrechtse polders overstromen

1297 Belegering van kasteel IJsselstein

1672 Kasteel Amerongen door de Fransen verwoest

1798 Brand in de Woerdense kazerne

1973 Opening winkelcentrum Hoog Catharijne

Deze gebeurtenissen vormen slechts een greep uit de vele voorvallen uit de Utrechtse geschiedenis die studenten geschiedenis in Het Utrechts Archief de komende weken zullen onderzoeken. Op 17 september gingen ruim 100 studenten van de vakgroep geschiedenis van de Universiteit Utrecht van start met het project virtuele tijdbalk Utrechtse geschiedenis in Het Utrechts Archief. De bedoeling is dat zij rondom markante gebeurtenissen uit het Utrechtse verleden allerlei gegevens zoeken en hiervan digitale presentaties maken. Deze presentaties zullen worden gebruikt voor een tijdbalk op de nieuwe website van Het Utrechts Archief en voor de toekomstige expositieruimte van Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat.

Met dit project maken tweedejaars geschiedenisstudenten voor het eerst kennis met archiefonderzoek. In de literatuur en de archieven zoeken zij naar gegevens over hun gebeurtenis en in de uitgebreide collectie beeldmateriaal van Het Utrechts Archief proberen ze er een passend plaatje bij te vinden. De studenten maken op basis van hun onderzoek een digitale presentatie waarin zij hun onderzoeksresultaten op een aantrekkelijke manier presenteren. Op zon manier doen ze met behulp van het bronnenmateriaal in Het Utrechts Archief ervaring op met informatie technologie, een verplicht onderdeel in hun tweede jaar geschiedenis.

Het Utrechts Archief gebruikt de presentaties van de studenten voor zijn nieuwe website die wordt ontwikkeld door Arjan den Boer van ab_c media. Deze website zal in januari 2002 de oude vervangen. Met deze website beoogt Het Utrechts Archief zijn rol als historische werkplaats van de stad en provincie Utrecht te onderstrepen. Een virtuele tijdbalk van de geschiedenis van stad en provincie is een belangrijk hulpmiddel hierbij.

De virtuele tijdbalk is bedoeld voor eenieder die geĂŻnteresseerd is in de Utrechtse geschiedenis. Voor scholieren die op zoek zijn naar materiaal voor werkstukken voor het vak geschiedenis wordt het extra gemakkelijk gemaakt. De trefwoorden waarmee ze in de virtuele tijdbalk kunnen zoeken zijn gebaseerd op de leerdoelen in het vak geschiedenis voor het lager en middelbaar onderwijs. Zo zijn kastelen een verplicht onderwerp voor leerlingen van groep 5. Dit trefwoord levert in de virtuele tijdbalk allerlei smakelijke verhalen en plaatjes op over onder andere kasteel Vredenburg in Utrecht en kasteel Amerongen. En de ijverige scholier die zich nog verder in het onderwerp wil verdiepen, wordt op weg geholpen door verwijzingen naar literatuur, archieven en websites die met het onderwerp te maken hebben.

Voor de definitieve eindredactie en een aantrekkelijke presentatie van de tijdbalk ontvangt Het Utrechts Archief in 2001/2002 subsidie van de provincie Utrecht in het kader van het actieprogramma cultuurbereik.