Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Zijn elektronische boeken een realiteit of een non-issue?

De IDP Gebruikersgroep, een initiatief van het KVGO en Syntens, heeft een cahier laten samenstellen over elektronische boeken. Auteur van dit cahier is Jak Boumans, directeur van Electronic Media Reporting en hoofdredacteur van Telecombrief.

Hoewel elektronische boeken al geruime tijd bestaan en er intussen al meer dan 10.000 titels beschikbaar zijn, spelen ze op dit moment nog een beperkte rol. Toch zijn grote spelers als Microsoft en Adobe de laatste jaren steeds actiever geworden in het ontwikkelen en in de markt zetten van nieuwe technieken voor het distribueren en lezen van elektronische boeken. Kleine bedrijven die zich jarenlang als nichespeler hebben beziggehouden met de ontwikkeling en verkoop van leesapparatuur voor e-boeken en/of met beveiliging van documenten, worden plotseling door de grote spelers opgekocht met de bedoeling zich voor te bereiden op een doorbraak in de markt. Het kan niet ontkend worden dat ondernemingen als Microsoft, Adobe, en HP een sterke druk kunnen leggen op de ontwikkeling van de markt voor elektronische boeken. Drijvende kracht achter alles zijn de ontwikkelingen in Personal Digital Assistants (PDA) en laptops/notebooks, die inmiddels massa-artikelen zijn geworden.

In het cahier wordt allereerst vanuit en historisch perspectief beschreven waar we op dit moment met elektronische boeken staan, zowel op het gebied van de techniek als wat betreft acceptatie in de markt. Belangrijke thema's zoals beveiliging, de organisatie van (auteurs)rechten, de rol van uitgeverijen en de grafimediabedrijven, en de huidige inzichten in businessmodellen komen vervolgens aan de orde. Ook wordt een kijk gegund in de toekomst met mobiele elektronische boeken (mebooks). Het cahier wordt afgesloten met een overzicht van nuttige informatie en adressen.

De conclusie van het Cahier is dat elektronische boeken op dit moment geen bedreiging zijn voor grafimediabedrijven en uitgevers. Hoewel het aantal elektronische boeken reeds ver boven de 10.000 titels ligt, is de leesgewoonte van gedrukte boeken, de omgeving waarin boeken gelezen worden nog te sterk en de marketing van de leesapparatuur nauwelijks voelbaar. Hieruit moet echter niet de conclusie getrokken worden dat elektronische boeken geen toekomst hebben. Steeds meer gedrukte boeken worden geproduceerd van een elektronische file. Bovendien komen er steeds meer Personal Digital Assistants in omloop, die tevens als leesapparaat voor elektronische boeken kunnen fungeren. Verder draagt de ontwikkeling van elektronische papier en/of elektronisch inkt mogelijk op termijn bij tot een overstap van papier naar elektronische boeken.

Het cahier kost fl 40,00, ex BTW. Voor bestellingen bel KVGO ledenservice 020-5435680 voor een bestelformulier Cahier "elektronische boeken".

IDP Gebruikersgroep
De IDP Gebruikersgroep is het platform voor kennisopbouw en uitwisseling van ervaring over digitale technieken voor productie en verspreiding van informatie, zowel op papier als elektronische informatiedragers. Zo publiceerde IDP Gebruikersgroep recentelijk een cahier over databasepublishing.
De IDP Gebruikersgroep is een initiatief van het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen en Syntens, het netwerk van innovatiecentra in Nederland. Op dit moment telt de IDP Gebruikersgroep ongeveer 160 deelnemers: gerenommeerde corporate organisaties, uitgevers, reclamebureaus, prepress bedrijven, drukkerijen, multimedia bedrijven en leveranciers van kennis en apparatuur. Bedrijven met maximaal twintig werknemers betalen f 950,- exclusief BTW per jaar en bedrijven met meer dan twintig werknemers betalen f 1450,- per jaar.
Faxnr: IDP projectbureau, 020-5435564
Email: dienstencentrum@kvgo.nl
Of via website : http://www.idp-group.org kijk bij "informatie"