BEA: Microsoft biedt met .Net slechts beperkte oplossing

Java en .Net zullen de komende jaren naast elkaar opereren

AMSTERDAM, Nederland - 25 september 2001 - BEA Systems (Nasdaq: BEAS) , één van de wereldmarktleiders op het gebied van e-business infrastructuur software, is niet onder de indruk van de komst van Microsoft's .Net platform. De volledig op open Java-standaarden gebaseerde BEA producten, bedienen deels dezelfde markt als de nieuwe Microsoft enterprise server software. Het .Net platform kent volgens BEA echter een aantal forse beperkingen, waardoor softwarebedrijven die Java als uitgangspunt gekozen hebben, de komst van .Net niet hoeven te vrezen. Met name de achterstand die het .Net platform heeft ten opzichte van Java op het gebied van schaalbaarheid, integratie en de hoeveelheid partijen die aan de ontwikkeling van het platform als standaard meewerken, zorgen voor blijvende goede vooruitzichten voor Java als standaard van de toekomst.

Open standaard
BEA Systems was één van de eerste grote bedrijven die het belang en de waarde van Java als standaard inzag. Gebruikers van Java zitten niet vast aan een enkele leverancier omdat Java een open standaard is. Dit ontbreken van de zogenaamde lock-in, vormt een belangrijk uitgangspunt van Internet als geheel. Het is dan ook opmerkelijk dat Microsoft, wiens visie op de toekomst van Internet en de PC belichaamd wordt door haar .Net strategie, gekozen heeft voor een gesloten infrastructuur, en onlangs zelfs bekend maakte de ondersteuning van Java in nieuwe producten drastisch te beperken.

Daar waar .Net beschouwd kan worden als 'multilanguage, single platform', kan Java gezien worden als 'multiplatform, single language'. Ook hier blijkt het verschil in visie tussen de twee bedrijven. René de Wit, managing director BEA Systems Benelux: "Er zit een onaangename discrepantie tussen 'Internet-focused computing' en single platform als uitgangspunt. Internet is naar zijn aard een multiplatform omgeving. Een 'Windows-only' wereld zoals Microsoft die graag ziet, is dan ook een niet erg realistische veronderstelling."

Breed gedragen ontwikkeling
Bij de ontwikkeling van Java zijn maar liefst 26 partijen betrokken, waardoor een snelle en brede ontwikkeling gerealiseerd wordt. Ook zorgt deze brede steun voor het platform voor een snelle acceptatie, hetgeen de ontwikkeling van Java tot de standaard van de toekomst waarschijnlijk maakt. Ook de mate waarin het platform in staat is te groeien met een bedrijf (schaalbaarheid), de eenvoud waarmee op Java gebaseerde systemen zijn te integreren met bestaande omgevingen en het gegeven dat het niet uitmaakt op welk platform deze omgevingen zijn gebouwd, geeft Java uitstekende toekomstverwachtingen.

Eugène Bogaart, IT architect bij Sun Microsystems Nederland: "Microsoft probeert haar software zo exclusief mogelijk te houden, en op deze wijze gebruikers te binden. Bedrijven als Sun en BEA Systems geloven in het belang van het openstellen van systemen, zodat informatie gedeeld kan worden en alles en iedereen met elkaar kan samenwerken. Een concretisering van deze overtuiging is Sun's Open Net Environment. Een architectuur voor web gebaseerde systemen die samenwerking met allerlei leveranciers optimaliseert. Op basis van onder andere J2EE, XML, SOAP, UDDI, ebXML wordt een industriebreed kader geschapen voor onderling communicerende software. Correcte implementatie van standaarden maakt toekomstig gebruik van .Net eenvoudig."

Bewezen technologie
.Net is een nieuwe technologie die gedragen wordt door slechts één aanbieder (Microsoft) en nog maar aan het begin staat van haar ontwikkeling. Java is inmiddels geëvolueerd tot een oplossing die zich keer op keer in de praktijk bewezen heeft. Complete bedrijven draaien al op het op Java gebaseerde BEA WebLogic E-Business Platform. Banken als Deutsche Bank, Citibank en Charles Schwab, verzekeraars (ABZ, Centraal Beheer), luchtvaarmaatschappijen waaronder Britisch Airways, Delta Airlines en American Airlines en telecombedrijven als Britisch Telecom, Noorse Telecom en Libertel vertrouwden hun bedrijfsvoering toe aan Java. Ook de ANWB, NUON en de Nederlandse Spoorwegen kozen voor een BEA oplossing op basis van een open platform.

René de Wit: "Microsoft ligt met de ontwikkeling van .Net een aantal jaar achter ten opzichte van de breed gedragen Java standaard. Desondanks zullen de .Net en Java technologieën de e-business applicatieontwikkeling in de komende vijf jaar overheersen. Grotere ondernemingen zullen beide moeten kunnen ondersteunen. De web-services strategieën van zowel BEA Systems als Microsoft zullen integratie tussen beide systemen in komende vijf jaar vereenvoudigen. Webservices zijn niet alleen hard op weg het platform te worden voor B2B-integratie, maar ontwikkelen zich tot een eigen enterprise architecture integration (EAI) technologie en vormen de basis voor interoperability tussen Java en .Net."

BEA Systems ziet Java als de standaard van de toekomst, en heeft door de tijdige keuze voor dit platform een voorsprong opgebouwd die .Net de komende jaren niet zal kunnen inhalen. Desondanks ziet BEA Systems een toekomst waarin Java en .Net naast elkaar zullen bestaan en elkaar zullen aanvullen. Java-adepten vrezen de komst van .Net allerminst. Sterker nog, de ontwikkelaars proberen zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het nieuwe platform door ervoor te zorgen dat Java optimaal aansluiting heeft op.Net.

UITNODIGING

Woensdag 26 september zal Eugène Bogaart van SUN Microsystems op de Partnerdag van BEA Systems in de Beekse Bergen een lezing houden over de Java vs .Net discussie. Ook zullen Marko Saarinen, directeur EMEA product marketing & management van BEA Systems en visionair op dit vlak, en René de Wit, managing director BEA Systems Benelux, hier aanwezig zijn. Mocht u belangstelling hebben de Partnerdag te bezoeken, neem dan contact op met Paul Boeijen op 070 - 416 16 16.


- einde -

Over BEA Systems
BEA Systems, Inc. (Nasdaq: BEAS) is één van 's werelds meest vooraanstaande bedrijven op het gebied van e-business infrastructuur software. Wereldwijd heeft het bedrijf meer dan 11.000 klanten, waaronder het merendeel van de Fortune Global 500. BEA en haar WebLogic® product familie behoren tot de meest betrouwbare merken in e-business. Bedrijven die hun e-business gebaseerd hebben op het BEA WebLogic E-Business PlatformTM zijn betrouwbaar, in hoge mate schaalbaar en in staat nieuwe diensten snel op de markt te brengen. Het e-business platform van BEA is de de facto standaard voor meer dan 2,100 system integrators, independent software vendors (ISVs) en application service providers (ASPs). Deze leveren hiermee totaaloplossingen om e-businesses toekomstbestendig te maken en stellen bedrijven hiermee in staat snelle groei en winstgevendheid te behalen. Het hoofdkantoor van BEA Systems is gevestigd in San Jose in Californië. De vestiging in Nederland bevindt zich in Amstelveen. BEA heeft in totaal 93 vestigingen in 34 landen. Op het web is BEA Systems te vinden onder www.bea.com.

Contactpersonen:
Bertil Snel
BEA Systems Nederland B.V.
Marketing Manager Benelux
Tel. +31 (0)20-201.81.77
snel@bea.com

Paul Boeijen
Winkelman & van Hessen
Tel. +31 (0)70-416.16.16
pboeijen@wenvh.nl