Actueel

Vervroegde onteigening Bulderbos

Bron: Rechtbank Haarlem

Datum actualiteit: 25-09-2001

De rechtbank heeft op 25 september 2001 de vervroegde onteigening uitgesproken van het zogenaamde Bulderbos. De bezwaren die door de vereniging Milieudefensie tegen deze onteigening waren opgeworpen zijn door de rechtbank niet overgenomen.

Milieudefensie meende dat niet tot onteigening kon worden overgegaan, nu niet alle eigenaren in de procedure waren betrokken. De rechtbank heeft dit bezwaar weerlegd door te wijzen op de mogelijkheid voor deze niet gedagvaarde eigenaren zich bij wijze van interventie alsnog in de procedure te voegen, hetgeen zij kennelijk bewust hebben nagelaten.

Milieudefensie heeft zich op het standpunt gesteld dat de zogenaamde Aanwijzing Schiphol nog niet definitief vaststaat (de procedure daartegen voor de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State is nog niet afgerond), zodat dit in de weg staat aan de onteigening. De rechtbank neemt dit standpunt niet over, omdat naar haar oordeel na de uitspraak van de afdeling Bestuursrechtspraak van 8 augustus 2000 in ieder geval de omvang van de luchthaven Schiphol onherroepelijk vaststaat. Met betrekking tot de onteigening is alleen de omvang van de luchthaven relevant.

Voorts heeft Milieudefensie een groot aantal bezwaren geuit tegen het toekomstig gebruik van de 5e baan van Schiphol en de schending van milieunormen die daarmee gepaard kan gaan.
De rechtbank heeft deze bezwaren weerlegd door erop te wijzen dat het GEBRUIK van de luchthaven Schiphol en het banenstelsel losstaat van de aanleg van de 5e baan. Bij GEBRUIK in strijd met milieunormen is er een aparte rechtsgang teneinde die normen te handhaven. De onteigeningsrechter staat daarbuiten. De AANLEG van de 5e baan levert op zichzelf geen schending op van milieunormen.

De rechtbank heeft tenslotte overwogen dat voor een belangenafweging in een onteigeningsprocedure geen plaats is, nu deze belangen in de bestuursrechtelijke procedure worden afgewogen. De rechtbank oordeelt slechts over de vraag of het Koninklijk Besluit tot onteigening, dat na deze bestuursrechtelijke procedure is geslagen, rechtmatig is.

In het vonnis zijn deskundigen benoemd die thans de schadeloosstelling voor de eigenaren van het bos moeten bepalen.

De vordering van Milieudefensie om te bepalen dat het vonnis niet mag worden ingeschreven in het kadaster is afgewezen, nu de onteigeningsrechter zich niet uitspreekt over de wijze waarop het vonnis moet worden tenuitvoergelegd.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AD3820
(Zie het originele bericht)