UPC N.V.

Programmaraad Gelderland Oost Wijziging televisiepakket UPC Advies programmaraad en UPC-distributiebeleid

Schiphol-Rijk, 25 september 2001 - Op 1 oktober wijzigt UPC het televisiepakket in Aalten, Brummen, Dinxperlo, Doetinchem, Hengelo , Lochem, Ruurlo, Bergh, Vorden, Warnsveld, Zelhem en Zutphen. Het nieuwe televisiepakket is tot stand gekomen door het overnemen van het advies van de Programmaraad Gelderland Oost en het UPC-distributiebeleid. UPC informeert haar klanten over de wijziging in het televisiepakket via advertenties in huis-aan-huisbladen, het UPC Infokanaal, teletekst en de website (www.upc.nl).

De samenstelling van het televisiepakket vindt jaarlijks plaats op basis van het advies van de programmaraad, dat de eerste vijftien zenders betreft (basispakket). De overige zenders in het televisiepakket zijn geselecteerd op basis van het UPC-distributiebeleid (standaardpakket). UPC heeft voor de samenstelling van het standaardpakket televisie zoveel mogelijk gekozen voor een uniforme aanpak. Voorheen werden standaardpakketten op verschillende manieren samengesteld, als gevolg van historische verschillen, contractuele afspraken met gemeenten en verschillende werkwijzen van de rechtsvoorgangers van UPC. Deze verschillen hebben in het verleden geleid tot grote operationele problemen, juridische procedures en staan een duidelijke communicatie met onze klanten in de weg. UPC heeft de nieuwe aanpak voor de samenstelling van het standaardpakket televisie vastgelegd in een beleid de 'Kabeltelevisienota'. De kabeltelevisienota bestrijkt de volgende onderwerpen: de rol van de programmaraad, de aanvraagprocedure, de uitgangspunten voor de samenstelling van het standaardpakket en het distributie- en vergoedingenbeleid. Voor de samenstelling van het standaardpakket dat vanaf oktober 2001 zal worden aangeboden heeft UPC gewerkt volgens de principes die in deze nota beschreven staan.

De wijzigingen per 1 oktober in Bergh (Azewijn, Beek, Braamt, Kilder, Loerbeek en Zeddam):

RTL Television en SAT 1 zullen niet langer doorgegeven worden. Euronews, frequentie 640,25 (kanaal 42+ voorheen RTL Television) en MTV, frequentie 682,25 (kanaal 47+ voorheen SAT1) worden toegevoegd aan het televisiepakket in Bergh.

De wijzigingen per 1 oktober in Brummen:

RTL Television, BBC 2 en National Geographic en Rai Uno zullen niet langer doorgegeven worden. The Box, frequentie 767,25 (kanaal 58 voorheen Rai Uno); Cartoon Network frequentie 791,25 (kanaal 61 voorheen National Geograhic) ,TMF, frequentie 681,25 (kanaal 47+ voorheen BBC 2) en Lokaal Plus,frequentie 62,25 (kanaal 4 voorheen Kijk TV) worden toegevoegd aan het zenderpakket in Brummen.

De wijzigingen per 1 oktober in Hengelo (Kreijenborg):

RTL Television en SAT 1 zullen niet langer doorgegeven worden. Euronews, frequentie 630,75 (kanaal 41- voorheen RTL Television) en MTV, frequentie 651,75 (kanaal 43 voorheen SAT 1) worden toegevoegd aan het televisiepakket in Hengelo (Kreijenborg).

De wijzigingen per 1 oktober in Hengelo (De Veldhoek), Doetinchem, Zelhem (Halle), Ruurlo (Sickelars Camp en Marienvelde):

RTL Television zal niet langer doorgegeven worden. Euronews, frequentie 523,75 (kanaal 28- voorheen RTL Television) wordt toegevoegd aan het televisiepakket in Hengelo (De Veldhoek), Doetinchem, Zelhem (Halle), Ruurlo (Sickelars Camp en Marienvelde).

De wijzigingen per 1 oktober in Lichtenvoorde (Vragender):

RTL Television en National Geographic zullen niet langer doorgegeven worden. Euronews, frequentie 492,25 (kanaal 24- voorheen RTL Television), MTV, frequentie 471,25 (kanaal 21) en Lokaal Plus, frequentie 556,25 (kanaal 32- voorheen National Geographic) worden toegevoegd in Lichtenvoorde (Vragender). De zender MTV zal op een nieuwe frequentie geplaatst worden. Om deze zender per 1 oktober te kunnen ontvangen, dienen abonnees hun televisie in te stellen op de betreffende frequentie.

De wijzigingen per 1 oktober in Lochem (Barchem, Laren, Exel), Aalten, Dinxperlo, Ruurlo (overig gebied), Vorden, Warnsveld, Bergh ('s Herenberg, Lengel en Stokkum), Gendringen (Bredenbroek) en Zutphen:

RTL Television en SAT 1 zullen niet langer doorgegeven worden. Euronews, frequentie 492,25 (kanaal 24- voorheen RTL Television) en MTV, frequentie 471,25 (kanaal 21, voorheen SAT 1) worden toegevoegd in Lochem (Barchem, Laren, Exel), Aalten, Dinxperlo, Ruurlo (overig gebied), Vorden, Warnsveld, Bergh ('s-Heerenberg), Gendringen (Bredenbroek) en Zutphen.

De wijzigingen per 1 oktober in Lochem (overig):

RTL Television, SAT 1 en MBC zullen niet langer doorgegeven worden. Euronews, frequentie 492,25 (kanaal 24- voorheen RTL Television); MTV, frequentie 471,25 (kanaal 21 voorheen SAT 1) en BBC Worldservice, frequentie 853,25 (kanaal 69- voorheen MBC) worden toegevoegd in Lochem (overig).

Basispakket en standaardpakket

Het standaardpakket is het totale kabeltelevisiepakket dat doorgegeven wordt en bestaat uit twee onderdelen:

* het wettelijk basispakket van 15 televisieprogramma's en
* de overige zenders in het standaardpakket. Van het wettelijk basispakket maken in ieder geval deel uit:

* de drie landelijke publieke omroepen;

* de Nederlandstalige Belgische omroepen;
* de lokale publieke omroep en de regionale publieke omroep.
Op grond van de Mediawet worden de overige zenders in het wettelijk basispakket geadviseerd door een programmaraad. Bij de selectie van de programma's door de programmaraad geldt dat het wettelijk basispakket een pluriforme samenstelling dient te hebben. UPC kan slechts vanwege zwaarwegende redenen afwijken van het advies van de programmaraad.

De samenstelling van het standaardpakket is, met inachtneming van de toepasselijke wet- en regelgeving en het advies van de programmaraad, de verantwoordelijkheid van UPC. Bij de samenstelling van het standaardpakket hanteert UPC een aantal uitgangspunten voor het pakket als geheel, alsmede ten aanzien van de programma's op zich.

Op grond van deze uitgangspunten wordt in principe de navolgende rangorde toegepast bij de samenstelling van het standaardpakket:
1. de zgn. must carry programma's;

2. het informatie- / mozaïekkanaal;

3. commerciële non-thematische kanalen, die zich in het bijzonder op de Nederlandse markt richten;

4. drie publieke omroepen uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, de regionaal meest verspreide publieke omroep uit een EU land en één niet-westerse publieke omroep die het meest aansluit bij de grote minderheidsgroepen in de regio;
5. commerciële thematische omroepen met een hoge mate van 'lokalisering';

6. het kennismakingskanaal;

7. commerciële thematische omroepen met een beperkte mate van 'lokalisering'

8. en de overige buitenlandse publieke en commerciële omroepen.
Bij de uiteindelijke samenstelling van het standaardpakket is het advies van de programmaraad bepalend. Als een programmaraad dus een bepaald programma uit een lage prioriteit heeft geadviseerd, betekent dit dat de prioriteit van dat programma voor die regio c.q. gemeente(s) wordt opgewaardeerd.

UPC past voor de doorgifte van televisiezenders in het basispakket en standaardpakket een doorgifte- en tarievenbeleid toe. UPC betaalt geen vergoeding aan programma-aanbieders voor de doorgifte in het basispakket en standaardpakket. De doorgiftevergoedingen staan los van de afspraken over de auteursrechten. Voor doorgifte en dus uitvoering van het advies van de programmaraad en de door UPC bepaalde rangorde, is overeenstemming nodig tussen UPC en de betrokken programma-aanbieder.

UPC Nederland

UPC Nederland is onderdeel van het beursgenoteerde United Pan-Europe Communications (AEX en NASDAQ) en is met zo'n 2,2 miljoen klanten de toonaangevende aanbieder op het gebied van geavanceerde media- en telecommunicatiediensten in Nederland. Op de consumentenmarkt voert UPC Nederland diensten op het gebied van internet (chello), telefonie (Priority Telecom) en radio & tv. Hiervoor beschikt UPC Nederland in Noord-Holland, Zuid-Holland, Friesland, Gelderland, Flevoland en Noord-Brabant over hoogwaardige breedbandnetwerken. Voor meer informatie: http://www.upc.nl.

Noot aan de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met UPC Nederland: Joe Simmons, telefoon (020) 772 97 82 of mobiel 06-55 154 918.