P E R S B E R I C H T
Uitkomsten van Nederlandse studie in Barcelona gepresenteerd:
Nieuw geneesmiddel Synagis® tegen RSV zeer effectief
Hoofddorp, 24 september 2001 Op het World Congress for Perinatal Medicine in Barcelona zijn vandaag de eerste Nederlandse resultaten gepresenteerd over de effectiviteit van Synagis® (stofnaam palivizumab). Dat is het preventieve middel tegen het RS-virus dat eerder dit jaar genomineerd werd voor de Galenus Geneesmiddelenprijs 2001, de jaarlijkse prijs voor het meest innovatieve en betekenisvolle medicijn dat in het voorgaande jaar beschikbaar is gekomen. Door het zeer besmettelijke RS-virus (RSV) belanden jaarlijks zo'n 2500 Nederlandse zuigelingen en jonge kinderen in het ziekenhuis, waardoor elke winter de kinderafdelingen overvol raken. Dit overkomt ca. 10-15% van de hoogrisicogroepen, zoals baby's die minstens 2 maanden te vroeg geboren zijn en kinderen tot 2 jaar met longproblemen (bronchopulmonale dysplasie, BPD). Uit de studie onder 254 hoogrisicokinderen blijkt dat het preventief toedienen van Synagis deze kans sterk verkleint: minder dan 2% hoeft nog maar opgenomen te worden. Internationale gegevens die tijdens hetzelfde congres gepresenteerd worden tonen aan dat Synagis veilig twee opeenvolgende jaren toegediend kan worden.
---
RS-virus
Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is zeer besmettelijk en komt iedere winter in Nederland voor. De eerste infecties vinden plaats in oktober/november met een piek in december/januari, waarna het virus tot maart/april aanwezig blijft. De kans dat kinderen in die periode het virus oplopen is zeer groot. Ongeveer twee van de drie pasgeborenen wordt al in het eerste levensjaar met RSV besmet. In veel gevallen gebeurt dit via hun ouders of speelkameraadjes. RSV wordt namelijk door lichamelijk contact (knuffelen en zoenen) en via de lucht (niezen of hoesten) verspreid. Bovendien overleeft het virus urenlang buiten het lichaam, bijvoorbeeld op speelgoed.
Hoewel een RSV-infectie meestal slechts uitdraait op een stevige verkoudheid, breidt de infectie zich bij kwetsbare kinderen uit de risicogroepen vaak uit naar de lagere luchtwegen (longen en bronchiën), waardoor ernstige ademhalingsproblemen kunnen ontstaan die met spoed opname in het ziekenhuis vereisen. Jaarlijks overkomt dit in Nederland zo'n 2500 zuigelingen en jonge kinderen. In uitzonderlijke gevallen (minder dan 1% van de opnames) kunnen kinderen zelfs overlijden.
Ten gevolge van een ziekenhuisopname wordt het gehele gezin emotioneel zwaar belast. Met name voor ouders van couveusekinderen is heropname van hun kind zeer aangrijpend. Daarnaast hebben de RSV-gerelateerde opnames forse sociaal-economische effecten vanwege het arbeidsverzuim van de ouders.
Risicogroepen en preventie
Aangezien er geen effectieve behandeling bestaat voor ernstige RSV-infecties is preventie ervan belangrijk. Dit geldt met name voor de hoogrisicogroepen: baby's die minstens 2 maanden te vroeg geboren zijn en kinderen tot 2 jaar met longproblemen (bronchopulmonale dysplasie, BPD).
Tot de winter van 1999-2000 was er echter niets anders voorhanden dan hygiënische maatregelen om te proberen de kans op RSV-besmetting te verkleinen: bij verkoudheid uit de buurt blijven; handen voor neus en mond houden bij niezen en hoesten; handen wassen met water en zeep voor het aanraken van de baby; oppassen met knuffelen, met het uitwisselen van speelgoed en het vermijden van plekken waar veel mensen samenkomen, zoals het openbaar vervoer, crèches en kinderdagverblijven. Ondanks deze maatregelen blijft de kans op RSV-besmetting groot.
Sinds de winter van 1999-2000 is het preventieve geneesmiddel Synagis® (stofnaam palivizumab) verkrijgbaar in Nederland en sinds 1 januari 2000 wordt het vergoed voor de hoogrisicogroepen.
Onderzoeksresultaten
Kinderen uit de hoogrisicogroepen lopen 10-15% kans door een ernstige RSV-infectie in het ziekenhuis te worden opgenomen. Vandaag zijn tijdens het World Congress for Perinatal Medicine (WCPM) Nederlandse data gepresenteerd van de effectiviteit van het preventieve geneesmiddel Synagis. Hieruit blijkt dat van de 254 Nederlandse hoogrisicokinderen die in de studie met Synagis werden beschermd slechts 1,6% vanwege RSV-infectie werd opgenomen (van Kan et al).
Synagis blijkt in de praktijk bijzonder goed te worden verdragen. Bijwerkingen van Synagis liggen op het niveau van de bijwerkingen van placebo. Op hetzelfde WCPM presenteert de Enschedese kinderarts R. Baarsma een internationale studie onder 134 hoogrisicokinderen, die aantoont dat ook het geven van Synagis in twee opeenvolgende jaren veilig is (Lacaze-Masmonteil et al).
Meer informatie voor de redactie:
· Paul Eenhoorn, medisch directeur Abbott B.V: tel 023 55 44 400, fax 023 - 55 44 496. Nadere informatie is ook opvraagbaar bij mw. dr. F.C.H. Bijnen, Hinfelaar PR Consultancy, tel 035-5431535 / 06-55746525, fax: 035-5431577, e-mail: f.bijnen@hprc.nl
· Internetsites:
· www.rsvirus.com :informatie mbt RSV door Abbott Laboratories.
· http://www.isis.rivm.nl/inf_bul/home_bul.html: o.a. virologische overzichten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
· www.perinatology2001.com :informatie over het World Congress of Perinatal Medicine incl. abstracts.
Bronnen:
Van Kan CI, Eenhoorn PC, Zweens MJ, Woltil HA, Baarsma R. Palivizumab surveillance: an evaluation of RSV-related hospitalization of high-risk children after palivizumab prophylaxis in the Netherlands during the 1999-2000 RSV season (Abstract 1851, WCPM, 23-27 september 2001, Barcelona)
Lacaze-Masmonteil T, Seidenberg J, Mitchell I, Cosseay V, Cihar M, Csader M, Baarsma R, Valido M, McCue M, Groothuis JR. Safety and therapeutic profile of palivizumab (Synagis®) over a first and second respiratory syncitial virus season. (Abstract 880, WCPM, 23-27 september 2001, Barcelona)