Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Eerste Indoor Marathon Utrecht succesvol

24/09/2001

Utrecht, 24 september 2001
Op vrijdag 21 september jl. vond tijdens de Utrechtse Paardendagen in het Veemarktcomplex de eerste indoor marathon plaats voor twee-en vierspannen.
Zes vierspan pony's, zeven tweespan paarden en acht vierspan paarden kwamen aan de start. 's Middags kregen alle aanspanningen gedurende twee manches de gelegenheid zich te kwalificeren voor de spectaculaire finale, die over 1 ronde werd verreden. De beste vier aanspanningen van elke rubriek kwamen voor deelname aan de finale in aanmerking, zodat vanaf het begin op het scherpst van de snede werd gestreden. Aart van de Kamp ging met zijn bonte Shetland pony's in de ponyvierspanrubriek met de hoofdprijs aan de haal, ondanks een balletje in de finale. Het soepel lopende span schimmelwelshjes van Peter de Koning wist foutloos te blijven, maar kon niet aan de tijd van Van de Kamp tippen en moest genoegen nemen met de tweede plaats, voor Pjotr van der Heijden en John van Dorresteijn. Marathoncrack Paul van Riet, onlangs nog derde in de marathon van de internationale wedstrijd in Donaueschingen, slaagde er ondanks het omspannen van zijn voor-en achterspan na de eerste manche niet in zich voor de finale te kwalificeren.
Jacob Jan Kramer liet zien hoe snel zijn Fries' tweespan kan zijn en zette een foutloze finalerit neer in een tijd van 95,63 sec. De uit Lieren afkomstige stalhouder Henk Garrits wist echter ondanks een afgeworpen balletje (5 strafseconden) toch nog een snellere tijd te scoren en werd hiermee winnaar van de rubriek tweespan paarden. Dennis Mentink uit het Twentse Deurningen zette weliswaar de tweede tijd neer, maar liet 5 strafseconden noteren, waardoor hij werd verwezen naar de derde plaats, voor nieuwkomer Jan Borneman, die in Utrecht zijn eerste grote indoor marathon beleefde.
Riny Rutjens zag zijn finaleplaats aan zich voorbijgaan toen hij in de tweede ronde op weg naar de finish de laatste poort vergat en hiervoor werd uitgesloten.
Koos de Ronde bewees wederom een sterke indoor rijder te zijn en zette met zijn vierspan de snelste tijd neer in deze rubriek (107,97). Evenals de overige finalisten liet ook Koos vijf strafseconden noteren voor een afgeworpen balletje, maar dat hield hem niet van de overwinning af. Harry de Ruyter, zich voorbereidend op de Indoor World Cup voor vierspannen, eindigde op de tweede plaats, voor Jos Verhoeven met zijn Welsh Cobs en Mark Weusthof, die nog een extra balletje liet rollen.

De organisatie van de Utrechtse Paardendagen was zeer te spreken over deze eerste editie en ook het publiek was erg enthousiast. Zeer waarschijnlijk zal de indoor marathon voor twee-en vierspannen volgend jaar weer deel uitmaken van het programma van de Utrechtse Paardendagen.
Volledige uitslag vindt u op:

www.hoefnet.nl/vswmn/pages/uitslagen01/utrechtindoor01.htm