MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

24-09-2001
Informatie over invoering van de Euro
Op 1 januari 2002 is het zover, om 00.00 uur wordt de girale gulden in één keer vervangen door de girale euro. De euromunten en biljetten komen in omloop in het betalingsverkeer en op 28 januari is de gulden geen wettig betaalmiddel meer. Deze omschakeling brengt achter de schermen voor ondernemers veel werk met zich mee. Via het Nationaal Forum is veel informatie beschikbaar, maar inmiddels zijn er meer sites die ondernemers nuttige informatie bieden. MKB-Nederland heeft daarom een aantal nuttige links voor u op een rijtje gezet.

www.euro.nl" de site van het Nationaal Forum voor de introductie van de Euro, waar ook allerlei handig informatie- en oefenmateriaal besteld kan worden

www.eurofijndistributie.nl, de site waar toonbankondernemers (zoals detailhandel en horeca) informatie kunnen krijgen over het verkrijgen van euro-wisselgeld en (indien ingeschreven) vanaf 1 januari ook kunnen nabestellen.

www.hbd.nl/euro , de site van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Binnen het Hoofdbedrijfschap werken werkgevers (waaronder MKB-Nederland) en werknemers zamen in de Projectgroep Euro om bijvoorbeeld het onderwerp "voorbereiden op de chartale euro" concreet uit te werken. Dit heeft geresulteerd in een aantal trainingsmaterialen die te bestellen zijn. Daarnaast geeft de projectgroep 4 x per jaar het Eurojournaal uit , gericht op de introductie in de detailhandel. Wie dit niet ontvangt kan het via de site aanvragen.

www.softwarepakketten.nl , de site voor organisaties op zoek naar software(pakketten). Onderzoek softwarepakketten en de euro Uw bankrekening wordt omgezet naar euro. Welke consequenties heeft dit voor uw boekhoudpakket? Moet uw boekhouding op hetzelfde moment over naar de euro of kan dat later? Op deze site zijn dit soort feiten op een rij gezet.

www.eday2002org , de Europese site waar gepleit wordt voor een aantal maatregelen om de introductie van de chartale euro te vergemakkelijken, zoals consumenten in staat stellen kort vóór 1 januari over eurobiljetten te beschikken. Ondernemingen die hun steun aan deze vraag willen betuigen kunnen dat op deze site doorgeven.

www.dnb.nl , de site van De Nederlandsche Bank, waar door klinkt kan worden naar allerlei euro-informatie, onder andere de echtheidskenmerken

www.ecb.int , de site van de Europese Centrale Bank met uitgebreide euro-informatie in alle talen van de EMU, ook Nederlands kan gekozen worden