E e t b a r e G e n t s e m o n u m e n t e n (31/08/2001)
Het Technisch Instituut Tweebruggen zal deelnemen aan de Belgian
Bakery Event, een nationale vakbeurs voor brood - en banketbakkerij op
de Heizel. De vakbeurs vindt plaats van 23 tot en met 27 september,
van 10 tot 18 uur.
De school wil haar band met de fiere Gentse stede opnieuw beklemtonen.
Nog niet zo lang geleden, in 1999, toen de school haar 125-jarig
bestaan vierde, samen met de 25ste verjaardag van de hotelafdeling,
werd een traditionele Gentse culinaire specialiteit onder de aandacht
gebracht met een wereldrecord porties Gentse waterzooi ( vermeld in
het Guinessboek). Terzelfdertijd ontwierp de afdeling bakkerij ter
gelegenheid van haar 5de verjaardag de praline Het Gentse draakje als
eerbetoon aan de beroemde torenspits van het Gentse Belfort. De
kersenlikeur in de praline is ook gestookt volgens een oude Gentse
traditie.
Het Belfort in suiker
Naast het draakje zullen op deze beurs ook een Belfort in suiker en
enkele typische Gentse middeleeuwse gevels in brooddeeg worden
voorgesteld. Enkele marsepeinen stroppendragers mogen natuurlijk niet
ontbreken.
Na de opendeurdag eind april werd begonnen met de voorbereiding en in
juni hadden de sierstukken al vaste vorm. Na de warme augustusmaand
werden nog verfijningen aangebracht om tot een exacte kopie van het
echte Belfort te komen op een schaal van 1/100. De suiker replica meet
aldus 85 bij 45 cm met een hoogte van 1,65m.
De grondstof is dragant. Dit is een samenstelling van bloemsuiker,
maïszetmeel, gelatine en water. Deze kneedbare massa wordt uitgerold
en op basis van sjablonen uitgesneden. Daarna worden de stukken
gedroogd en bijgeschuurd. De gevels en de dakbedekking worden dan met
eiwit aaneengekleefd tot een erg gelijkend Belfort.
Het Belfort in suiker kunt u nog tot 20 september gaan bekijken in het
Technisch Instituut Tweebruggen.
Bakkerij-patissier-chocolatier-glacier-confisier worden in Gent
Vanaf 12 jaar (ook 14 jaar) kunnen jongens en meisjes kiezen voor een bakkerij-opleiding aan het Technisch Instituut Tweebruggen.
Ze worden creatief opgeleid en ingewijd in alle facetten van brood, banket, chocolade, marsepein, ijsbereiding en suikerbewerking.
In een zevende specialisatiejaar kunnen zij zich nog verder bekwamen
in bepaalde technieken en worden zij voorbereid op het runnen van een
eigen zaak.
Praktisch
Het Instituut is open van maandag tot vrijdag van 8.20 tot 11.50 uur
en van 12.50 tot 16.20 uur, gesloten op woensdagnamiddag.
Informatie
Technisch Instituut Tweebruggen Onderwijs - Stad Gent,
Tweebruggenstraat 59, 9000 Gent, tel. (09)225 02 07 of (09)224 16 92,
fax (09)233 47 62, e-mail tweebr.sec@gent.be
Bevoegd
mevrouw Freya Van den Bossche, schepen van Onderwijs.