Ingezonden persbericht


Het Nederlands Film Festival, Studium Generale Hogeschool van Utrecht en Zeg het maar producties presenteren:

BEELDSPRAAK
Literatuur in de beeldcultuur

Met o.a.:

Villa Godzilla
Mark Boog & Poetry in Motion
Tommy Wieringa
Films van o.a. Gert de Graaf , Mathijs Deen, Rien Hagen, Erik Lint, Hein van Liempd en Sanny Overbeeke

Presentatie: Vrouwkje Tuinman

Multimediaal festival Beeldspraak koppelt tekst aan beeld, en beeld aan tekst. In het kader van het Nederlands Film Festival brengt Beeldspraak, dit keer met een speciale hoofdrol voor de vaderlandse cinema, in kaart hoe het staat met de literatuur in de beeldcultuur. Kunnen die uitersten samengaan? Moet dat, hoe werkt het en zijn de tegenstellingen wel zo groot? Met voordrachten, wereldpremières, ongebruikelijke samenwerkingen, wilde experimenten en een sfeervolle lounge voor de couch potato die álles wil zien. Naderhand dansen tijdens LOS.

22 september, Tivoli, Oudegracht 245
20.00 uur (zaal open 19.30 uur)

Informatie op 030-2367712 en www.vrouwkje.com. Kaartverkoop via Tivoli (030-2313499), Plato, White Noise en Ticketservice.

Bio¹s

De Belg is de enige diersoort die geboren wordt met een baksteen in de maag. Aldus performer Didi de Paris, die met het verse initiatief Villa Godzilla een revolte van vlees en een opstand van geest en ziel predikt. De dichter laat zich in deze status questionis begeleiden door dj Remo Perrotti, bekend van groepen als A.A., Ultracowboy en van zijn soundscapes bij werk van filmhelden als Buñuel. Ook aanwezig zijn muzikant-theatermaker Geert Waegeman, die onlangs de cd Vegetal Digitables uitbracht, hond Knally en acteur­vj Genius L. Dur, die ter plaatse film-, internet- en zaalbeelden mixt.

Verder kijken dan de waan van de dag. Dat wil Poetry in Motion, een vers internet-initiatief van John van der Wens, in het dagelijks leven vormgever bij bureau 2 Meter 4. Van der Wens integreert beeld, geluid en tekst op een vernieuwende manier, met een hoge kwaliteit die desondanks voor de gewone mens snel te downloaden is. Tot nu toe werkt hij exclusief met auteur Mark Boog. Boog debuteerde vorig jaar met de dichtbundel Alsof er iets gebeurt, die hem een nominatie voor de C. Buddingh'-prijs 2001 opleverde. Al eerder publiceerde hij in diverse literaire tijdschriften. Ook herschreef hij op eigen kracht het Hooglied. In augustus verschijnt Boogs debuutroman De vuistslag.

Treinreizigers kennen hem als Sp!ts-columnist, maar in de eerste plaats is Tommy Wieringa schrijver. In 1995 debuteerde hij met Dormantique¹s manco en zijn tweede roman Amok verscheen in 1997. De jaren nadien verkende Wieringa het brede veld van de Nederlandse literatuur. Hij was mede-oprichter van het literaire tijdschrift Vrijstaat Austerlitz experimenteerde in de muziekgroep Donskoy met poëzie en muziek, schreef hoorspelen en maakte het scenario voor de korte film Laatste wolf, in opdracht van de VPRO. Wieringa is een veelgevraagd podiumspreker en werkt momenteel aan een nieuwe roman, die in 2002 zal verschijnen bij De Bezige Bij. Vanavond treedt hij op met proza en eigen filmbeelden.

2000 betekende Gert de Graaf¹s doorbraak. In dat jaar won hij met De zee die denkt de Joris Ivens Award, tijdens het IDFA festival. De zee die denkt gaat nergens over. Althans, niet in de zin van een Hollywoodfilm. Wat dat betreft identificeert filmmaker De Graaf zich met dichter Rutger Kopland, die op de vraag OEwaar gaat het gedicht over¹ het desbetreffende poeem nogmaals voordroeg. Algemeen valt over De Graafs werk slechts te zeggen dat het gaat iver communicatie, over ervaringen en over experiment. De Graaf speelt met grenzen tussen documentaire en verhalend script, met woord en beeld en vooral met de ogen van het publiek. Niets is wat het aanvankelijk lijkt. En van niets wat je hebt gezien, is echt zeker dat je het hebt gezien. Dat geldt ook voor De Graaf¹s vroegere werk, waarvan we vanavond enkele voorbeelden gaan zien. De Graaf verfilmde, onder meer onder de titel Twee, veelvuldig gedichten van Nederlandse auteurs.

Gaan de meeste deelnemers aan Beeldspraak samenwerkingen aan met kunstenaars uit andere disciplines, Mathijs Deen kan alles dicht bij huis houden. Deen is schrijver, radio- en televisiemaker en verfilmde in de afgelopen jaren gedichten en andere teksten van collega¹s, maar ook van zichzelf. Deen publiceerde verschillende romans, verhalen- en columnbundels als Dromen worden waar en Onverrichter zake. Zijn thematiek wordt gevormd door dagelijkse, ongenschijnlijk betekenisloze gebeurtenissen en onvervulde verlangens. Tijdens Beeldspraak worden Deens verfilmde gedichten live ondersteund door voordrachten.

Rien Hagen is regisseur en directeur van het Nederlands Filmmuseum. Tijdens Beeldspraak zal zijn korte film Opera Kino worden vertoond. Meer informatie volgt.

Sanny Overbeeke werkt, naast haar soloprojecten in de beeldende kunst, ook in opdracht als restaurator. Veel lof oogst ze bovendien als filmmaakster en filmproductieleider voor onder meer Filmblik en FilmInn. Filmmaker, fotograaf en cameraman Hein van Liempd studeerde in Tilburg en is gespecialiseerd in projecten met beeldend kunstenaars. Met Sanny Overbeeke werkte hij onder meer aan het project Kill Your Darlings en de film Keralala. In 1999 maakten zij de korte film 2 Flies. Hierin wordt het gelijknamige gedicht van Charles Bukowski op associatieve wijze van een nieuwe context voorzien. De film werd al door vele festivals van over de hele wereld geselecteerd en won onder meer de Cine-X Award en de Golden Boot Award.

Erik Lint is regisseur en werkt het liefst op het breukvlak tussen theater, film en televisie. Hij realiseerde verschillende documentaires en dramaproducties op basis van theatervoorstellingen en schuwt invloeden vanuit de nieuwe media en de beeldende kunst niet. In 1990 maakte hij Anti-Materie, een korte experimentele film naar het laatste gedicht van Gerrit Achterberg, die tijdens Beeldspraak opnieuw zal worden vertoond.