Verantwoord gemechaniseerd houtoogsten bij IPC Groene Ruimte
ARNHEM, 11-10-2001 --De toenemende mechanisatie van de houtoogst in Nederland vraagt niet alleen om goed opgeleide mensen die de machines, de harvesters, processors, of houtoogstmachines, kunnen bedienen, maar die ook andere vaardigheden bezitten. Zo moeten ze kennis hebben van het leefmilieu bos, hoe breng ik met mijn machine en handelen zo weinig mogelijk schade aan het bos aan. Daarnaast moeten zij de recreant, die zich afvraagt wat zo'n grote machine in het bos doet, te woord kunnen staan.
Voor wie nog meer
Echter niet alleen de machinisten, ook de bos-aannemers, de terreineigenaren, en terreinbeheerders dienen zich deze vaardigheden eigen te maken. En dit niet in de laatste plaats om communicatie tussen opdrachtgever en uitvoerder mogelijk te maken, zo bleek tijdens de pilot. De uitvoerder wil zonder schade aan zijn machine , snel werken. De opdrachtgever wil zo weinig mogelijk schade aan zijn bos, denk hierbij aan het beschadigen van toekomst-bomen en bodemverdichting. Beide partijen overleggen te weinig en hebben te weinig kennis van elkaars belangen.
Leerzame pilot
Om de behoefte naar een opleiding te polsen en de inhoud hiervan af te kunnen stemmen op de doelgroepen organiseerde IPC Groene Ruimte, in nauwe samenwerking met Borgman Beheer, een pilot-dag. 25 bosbeheerders, blessers, en houtoogstmachine-exploitanten, alsmede vertegenwoordigers van het Bosschap en de AVIH, vormden het klankbord voor deze pilot. Het bleek een voor alle aanwezigen leerzame dag. De behoefte om een dergelijke opleiding werd door iedereen onderschreven. Met name het gezamenlijk optrekken van beheerders, blessers, en uitvoerders in een dergelijke cursus wordt belangrijk gevonden.
Ingezonden persbericht