Westelijke Land- en Tuinbouworganisatie (WLTO)

Neerslag leidt opnieuw tot watersnood in Delfland en Westland

Voor veel veehouders en tuinders in Schipluiden, Monster, 's Gravezande en omgeving lijkt andermaal een watersnood te ontstaan. Woensdag liepen veel percelen onder water, waren diverse kassen al ondergelopen en werden dijkinstortingen gemeld. Diverse wegen werden woensdag afgesloten onder andere de N220 Hoek van Holland-Maassluis en de N20 (Maasdijk) Het leger is opgeroepen om mee te helpen met pompen.

Volgens een van de veehouders in Schipluiden is sinds de herinrichting van de polder de doorstroming gestremd. "Ze kunnen nu met het poldergemaal wel water wegkrijgen maar achter in de polder blijft het peil hoog staan. Vroeger was dat nooit zo"

Het hoogheemraadschap van Delfland kon woensdag dit verhaal niet bevestigen. "We hebben gisteren (dinsdag) voorgepompt maar er is zo veel water gevallen dat wij het ook niet kunnen bijhouden. Naar verwachting wordt het morgen (donderdag) pas droog. Al ons materieel draait nu maximaal."

De WLTO heeft woensdag spoedberaad gehouden om te kijken hoe de getroffen leden kunnen worden bijgestaan.

Joop Overkleeft van het Rampenbestrijdingsdienst Westland noemt de situatie uiterst triest. "Er is 50 tot 60 hectare onder gelopen. De mensen reageren nogal gelaten en nemen niet eens meer de moeite om het substraat nog omhoog te halen. Bovendien is de weg die over de dijk tussen Hoek van Holland en Maassluis. Er zijn ook sloten die over de weg lopen en daar weer overlopen in een andere sloot. Iemand uit Maassluis belde me en zij dat hij zover hij kon kijken water ziet op het land."

Het water op de landbouwgronden gelopen, moet volgens Overkleeft zo snel mogelijk naar de zee worden gepompt. Het leger is woensdag ingezet met pompen die een enorme zuigcapaciteit hebben. Volgens Overkleeft had Waterschap Delfland zich kunnen voorbereiden, het slechte weer was immers voorspeld. Maar Delfland was nog bezig om het water van de voorgaande weken weg te pompen.
In de Wieringermeer beginnen de boeren het natte weer ook behoorlijk zat te worden. "Er is nog geen paniek, maar het moet niet erger worden dan het nu is", aldus WLTO-afdelingsvoorzitterT heo Veenkamp . Ook in de Haarlemmermeer en in West-Friesland zijn een aantal bedrijven bekend die met de handen in het haar zitten.