Voedingscentrum
19 september: dag van de diëtist
Woensdag 19 september wordt door het hele land speciale aandacht
gevraagd voor het werk van de diëtist. Diëtisten zijn veelzijdige
professionals, werkzaam in tal van branches.
Ook bij het Voedingscentrum werkt een groot aantal diëtisten. Samen
met andere voedingsdeskundigen en communicatiemedewerkers voorzien zij
het Nederlandse publiek van wetenschappelijk verantwoorde,
onafhankelijke informatie over gezond en veilig voedsel.
Al 60 jaar fungeert het Voedingscentrum als vraagbaak voor alles wat
met voeding en voedsel te maken heeft. Toen een van de voorlopers van
het Voedingscentrum, het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, in 1941
werd opgericht was zijn belangrijkste taak de bevolking te laten weten
hoe ze zich ondanks de toenmalige schaarste zo goed mogelijk kon
voeden. In de huidige overvloed ligt de nadruk meer op het maken van
de juiste keuzen. Ook de veiligheid van ons voedsel staat momenteel
prominent op de agenda. Sinds we met enkele forse voedselcrises zijn
geconfronteerd, zoals de BSE-crisis en de dioxine-affaire, is dit
aandachtsveld steeds belangrijker geworden in de samenleving en binnen
het Voedingscentrum.
Samen met de eveneens 60 jarige Nederlandse Vereniging van Diëtisten
organiseert het Voedingscentrum 15 november het symposium Gezonde
voeding: van verbod naar genot. Hoe kunnen we in Nederland de
wenselijke en werkelijke consumptie dichter bij elkaar brengen? Hoe
bewerkstellig je gezond gedrag waar gezond eten onderdeel van is? Het
symposium geeft hierover wetenschappelijke achtergronden en praktische
informatie.