CFO

Commentaar CFO CNV-bond op Miljoenennota 2002

De CFO CNV-bond stelt vast dat het regeringsbeleid voor 2002 op basis van de verstrekkende aanbevelingen van de Commissie-van Rijn op termijn uitzicht biedt op verbetering van de positie van de collectieve sector. In de plannen voor het nieuwe begrotings- en tevens verkiezingsjaar zet de regering daartoe een eerste stap met forse investeringen in de sectoren overheid en zorg.

De CFO juicht deze trendbreuk in het regeringsbeleid na jarenlange bezuinigingen toe. De roep van de CFO om de sterk afgenomen kwaliteit van de publieke voorzieningen te herstellen en meer geld vrij te maken om in het arbeidsmarktbeleid in de collectieve sector te investeren is niet onbeantwoord gebleven. De regering erkent terecht dat de kwaliteit van de samenleving in hoge mate afhankelijk is van de prestaties van de publieke sector.

Arbeidsmarkt
Voor het jaar 2002 is ongeveer 3,5 miljard gulden beschikbaar voor het verbeteren van de arbeidsmarktpositie. De CFO zal zich samen met de werkgevers bij de overheid en in de zorg inspannen om deze middelen zo effectief mogelijk en kwaliteitsgericht te besteden. Het werken bij de overheid en in de zorg moet aantrekkelijker worden, zodat vacatures sneller worden bezet en huidige medewerkers voor de publieke sector worden behouden. Voortdurende actie van sociale partners blijft noodzakelijk om ook de arbeidsomstandigheden te verbeteren en het ziekteverzuim aan te pakken.

De CFO is het eens met de regering dat veel meer moet worden geïnvesteerd in het arbeidspotentieel dat nog in Nederland beschikbaar is, zoals herintreders en mensen met een buitenlands diploma. De CFO vindt het onjuist dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen het personeelstekort willen oplossen met het aantrekken van buitenlandse verpleegkundigen. Het is teleurstellend dat de regering in deze discussie geen stelling neemt.

Kwaliteit voorzieningen
De CFO betreurt het dat de regering verzuimt aan te geven hoe de kwaliteitsnormering voor de publieke voorzieningen tot stand moet komen. Het uitsluitend beschikbaar stellen van meer geld is niet het medicijn voor de verbetering van de collectieve sector. De politiek moet duidelijke keuzes maken en prioriteiten stellen met betrekking tot de kwaliteit van de publieke voorzieningen. Ook de Raad van State plaatst in dit kader kritische opmerkingen. De CFO meent dat de kwaliteit van de publieke sector mede afhankelijk is van goed personeelsmanagement. Het is de hoogste tijd dat het bestaande personeelsbeleid bij de overheid en in de zorg met een gericht pakket maatregelen sterk wordt verbeterd.

Winstuitkering
De door de regering voorgestelde regeling voor een fiscaal vriendelijke behandeling van winstafhankelijke beloning in de marktsector moet voor de werknemers in de collectieve sector navolging krijgen. De CFO eist dat de regering ook voor de collectieve sector een vorm van winstuitkering mogelijk maakt op basis van de economische ontwikkeling.

Commissie-Donner
De CFO vindt het onaanvaardbaar dat de regering nu al een voorschot neemt op de besluitvorming over het rapport van de commissie-Donner met betrekking tot de herziening van de WAO. Het gaat te ver dat nu al in de Trendnota Arbeidszaken Overheid een mogelijke versobering of aanpassing van de bovenwettelijke regelingen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid voor het overheidspersoneel wordt aangekondigd.

Kinderopvang
De kwaliteit van de samenleving wordt sterk bevorderd door uitbreiding en verbetering van kinderopvang. De CFO eist kinderopvang die tegemoet komt aan flexibele arbeidstijden. Werkgevers moeten bereid zijn een deel van de kosten voor hun rekening te nemen. Zondagsrust moet mogelijk zijn voor werknemers op basis van een wettelijke regeling.

Liberalisering
De CFO is het eens met de Raad van State dat de regering geen standpunt inneemt over liberalisering in relatie tot Europese regelgeving. De regering schenkt onvoldoende aandacht aan de positie van de bij deze processen betrokken werknemers in onder andere de energie-, de telecom- en de postsector. De sociale gevolgen bij deze megaoperaties zijn zeer ingrijpend. De CFO meent dat deze processen zonder investeringen en garanties op het gebied van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden niet succesvol zijn.

18 sep 01 15:21