NU'91

PERSBERICHT

Utrecht 18 september 2001

NU91 roept minister op geld specifiek voor verpleging en verzorging te reserveren

Te weinig aandacht in Zorgnota voor achterstand

Het geld dat is vrijgemaakt om de problemen in de zorg aan te pakken wordt te generiek ingezet. NU91 acht het van cruciaal belang voor de toekomst van de verpleging en verzorging dat de overheid meer stuurt in de financiële uitvoering van de door haar beschikbaar gestelde gelden. NU91 roept het ministerie van VWS dan ook op haar verantwoordelijkheid te nemen met betrekking tot de arbeidsmarktproblematiek voor deze beroepsgroepen.

"Het samenwerkingsverband van sociale partners is tot op heden niet in staat gebleken de arbeidsmarktproblemen adequaat aan te pakken", aldus de voorzitter van NU91, Ria von Bönninghausen. Het is juist daarom dat de overheid dient in te grijpen. Het door de minster beschikbaar gestelde geld moet immers terechtkomen daar waar het voor is bedoeld. Een beter salaris en meer zeggenschap over de eigen beroepsuitoefening zijn voor de verpleging en verzorging van essentieel belang om de problemen op te lossen. De huidige generieke maatregelen houden de achterstandspositie van de beroepsgroep in stand.

De overheid investeert terecht in het terugdringen van wachtlijsten. Dit heeft echter tevens tot gevolg dat de werklast voor verpleegkundigen en verzorgenden steeds hoger wordt. Signalen hiervoor zijn het toenemende ziekteverzuim (ruim 8%), de WAO-instroom (2%), de netto uitstroom (ruim 7%), de steeds geringere instroom (15% minder dan vorig jaar) en het grote aantal moeilijk vervulbare vacatures. Dit zal alleen nog maar toenemen, met alle gevolgen voor de kwaliteit van zorg en het werkplezier. "De overheid kan en mag dit niet laten gebeuren", stelt Von Bönninghausen. "Beroepsgerichte maatregelen voor de verpleging en verzorging moeten dan ook nadrukkelijk prioriteit krijgen. Alleen dan wordt het beroep aantrekkelijk, verbetert het imago en kunnen personeelstekorten weg worden gewerkt."

De Zorgnota geeft een aantal zaken aan die voor de beroepsinhoud belangrijk zijn. Zo ziet NU91 bijvoorbeeld de 4,5 miljoen euro voor de Algemene Vergadering Verpleging en Verzorging en het onderzoeksprogramma evidence based nursing door ZorgOnderzoek Nederland, als een eerste zinvolle aanzet voor de verdere professionalisering van de beroepsgroepen.