RABOBANK NEDERLAND

Commentaar Rabobank-economen n.a.v. Miljoenennota: KANTTEKENINGEN BIJ 8 JAAR PAARS: BEZUINIGINGEN IN 2002?

Met een opsomming van de verworvenheden van 8 jaar paars ademt de Miljoenennota een sfeer van zelfgenoegzaamheid uit. Met het huishoudboekje ogenschijnlijk op orde en de constatering dat de kwaliteit van de collectieve voorzieningen fors is verbeterd, roemt de Miljoenennota het gevoerde trendmatige begrotingsbeleid. Dit is zeker een factor van betekenis geweest, maar opgemerkt moet worden dat het kabinet de wind conjunctureel gezien vol in de zeilen heeft gehad. De gemiddelde economische groei bedroeg in de periode 1995-2002 ruim 3%, terwijl Paars I en II uitgingen van een behoedzame groeiraming van respectievelijk gemiddeld 2 en 2,25%. Hierdoor stapelden de meevallers zich op, zodat voldoende middelen voor schuldreductie en extra uitgaven voorhanden waren. De echte test voor het begrotingsbeleid zal echter pas komen bij een stevige economische tegenwind.

Forse intensiveringen uitgaven grotendeels gefinancierd vanuit conjuncturele meevallers

Mede dankzij een gunstige conjunctuur heeft het paarse kabinet kunnen profiteren van lagere uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen en geringere rentelasten (t.g.v. verminderde overheidsschuld en een lagere rentevoet). Hierdoor is er in 2002 ruimte voor 3,75 miljard euro aan extra uitgaven. Het kabinet financiert wederom een aantal structurele uitgaven, aan onder meer zorg, onderwijs en veiligheid, met conjuncturele meevallers. Dit herbergt het gevaar in zich, dat bij een tegenvallende economische groei bezuinigd zal moeten worden. Dat gevaar komt angstig dichtbij, omdat de economische groei zowel dit als volgend jaar mogelijk lager uitkomt dan de 2%, waarvan in de Miljoenennota wordt uitgegaan. Met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur is het twijfelachtig of er in dat geval voldoende politieke bereidheid tot bezuinigen is. Een verslechtering van het begrotingssaldo in 2002 is dan ook niet uitgesloten. Met het oog op de toekomstige kosten van de vergrijzing zou dat een zeer ongewenste ontwikkeling zijn.

Begrotingsplannen met grote onzekerheden omgeven

De impact van de terroristische aanslagen in de VS op 11 september jongsleden is nog onduidelijk. De aanslagen op de VS zullen zonder twijfel een negatieve uitwerking hebben op het internationale economische en financiële klimaat. Een uitstel van het conjunctuurherstel en grote volatiliteit op de financiële markten zullen het gevolg zijn. Gegeven de grote politieke en economische onzekerheden die verbonden zijn aan (de reactie op) Amerikaanse represailles, is het niet uitgesloten dat het kabinet volgend jaar met tegenvallers wordt geconfronteerd.