Ingezonden persbericht


: : : : : P E R S B E R I C H T : : : : :

Den Haag, 16 september 2001.


* Pleidooi voor RAMPEN.NL en DISASTER.COM op http://www.cyberacties.nl *
Rijksoverheden dienen op internet 'startpagina' voor opvang na rampen te openen

'Rijksoverheden dienen een permanente 'startpagina' op internet te creëren voor de opvang na rampen en in oorlogssituaties. Op die manier kunnen de mogelijkheden van internet voor informatie, communicatie en interactie na een nationale ramp beter worden benut. Dat internet daarvoor een waardevol medium is, is al bewezen door de veelal particuliere initiatieven op het web na de aanslagen in de Verenigde Staten.' Dit is in het kort de strekking van een pleidooi voor het oprichten van sites met namen als www.rampen.nl en www.disaster.com van Peter de Ruiter, communicatiedeskundige en initiatiefnemer van de website http://www.cyberacties.nl.

De Ruiter heeft de dagen na de ramp onderzocht op welke manier internet werd gebruikt als actie-instrument. Voorbeelden hiervan zijn het aan- en afmelden van vermiste personen, het indienen van tips bij de FBI, het geven van adviezen voor het verwerken van het trauma, het betuigen van medeleven via condoleanceregisters, het leningen van emotionele nood via chat- en discussiesites en het doneren van geld. 'Nu zoveel mensen en organisaties online zijn, is internet een vooraanstaand en inmiddels beproefd communicatiemedium geworden in tijden van nood', zegt De Ruiter.

'Het probleem is echter dat er nog niet één centrale website is voor informatievoorziening. Je moet zoeken, terwijl mensen daar na een ramp geen tijd voor hebben. Door het voorbereiden van één centrale site kunnen ook complexere internettechnieken op afroep beschikbaar worden gemaakt. Je zou mensen bijvoorbeeeld foto's kunnen laten publiceren van vermiste personen. Ook zouden vrijwilligers voor noodhulp zich direct kunnen aanmelden. De Ruiter memoreert dat internet ook mobiel kan worden geraadpleegd, als de stroom is uitgevallen en vanuit elk land. Internet is bovendien 'niet kapot te krijgen' en altijd beschikbaar.

Het volledige verhaal, inclusief bijbehorende links, is te lezen op http://www.cyberacties.nl

Meer informatie,