Ingezonden persbericht


Voeding; kanker; foliumzuur.
Promotie ing. E.J.M. Konings
in de Faculteit der Gezondheidswetenschappen.
Dietary Folates in Human Nutrition.
Promotores: Prof.dr.ir. W.H.M. Saris; Prof.dr.ir. P.A. van den Brandt Vrijdag 14 september, 14.00 uur.

Het is bekend dat foliumzuur een rol speelt in de preventie van neuraalbuisdefecten oftewel "open ruggetje", maar naar recentelijk blijkt, mogelijk ook bij hart- en vaatziekten en darmkanker. Het bepalen van de inname van foliumzuur via de voeding, die nodig is om de associatie met ziekte te bestuderen, is problematisch. Hiertoe zijn in deze studie de foliumzuurgehaltes van de belangrijkste voedingsmiddelen die bijdragen aan de foliumzuurvoorziening bepaald. Uit analyse bleek dat ongeveer de helft van een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking de huidige aanbevelingen voor de inname van foliumzuur niet haalt. Groente en fruit leveren de belangrijkste bijdrage aan de foliumzuurinname. Tuinbonen, spinazie, spruitjes en broccoli bevatten de grootste hoeveelheden foliumzuur. Verder liet dit onderzoek zien dat het risico op darmkanker daalde met ongeveer 40% bij personen met de hoogste foliumzuurinname via de voeding ten opzichte van personen met de laagste foliumzuurinname. Dit onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking tussen de Keuringsdienst van Waren, Universiteit Maastricht en TNO Voeding.