Ingezonden persbericht
Voeding; kanker; foliumzuur.
Promotie ing. E.J.M. Konings
in de Faculteit der Gezondheidswetenschappen.
Dietary Folates in Human Nutrition.
Promotores: Prof.dr.ir. W.H.M. Saris; Prof.dr.ir. P.A. van den Brandt
Vrijdag 14 september, 14.00 uur.
Het is bekend dat foliumzuur een rol speelt in de preventie van
neuraalbuisdefecten oftewel "open ruggetje", maar naar recentelijk blijkt,
mogelijk ook bij hart- en vaatziekten en darmkanker. Het bepalen van de
inname van foliumzuur via de voeding, die nodig is om de associatie met
ziekte te bestuderen, is problematisch. Hiertoe zijn in deze studie de
foliumzuurgehaltes van de belangrijkste voedingsmiddelen die bijdragen aan
de foliumzuurvoorziening bepaald. Uit analyse bleek dat ongeveer de helft
van een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking de huidige
aanbevelingen voor de inname van foliumzuur niet haalt. Groente en fruit
leveren de belangrijkste bijdrage aan de foliumzuurinname. Tuinbonen,
spinazie, spruitjes en broccoli bevatten de grootste hoeveelheden
foliumzuur. Verder liet dit onderzoek zien dat het risico op darmkanker
daalde met ongeveer 40% bij personen met de hoogste foliumzuurinname via de
voeding ten opzichte van personen met de laagste foliumzuurinname.
Dit onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking tussen de Keuringsdienst van
Waren, Universiteit Maastricht en TNO Voeding.