VVD

VVD-lijn MKZ helder en consequent


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 14 september 2001
De VVD Tweede Kamerfractie steunt de CDA-motie (strafkorting mag niet hoger zijn dan de boete) niet, omdat deze juridisch niet uitvoerbaar is.

De VVD Tweede Kamerfractie heeft zich de afgelopen weken samen met een aantal oppositiepartijen gekeerd tegen de strafkortingen die landbouwminister Laurens-Jan Brinkhorst mkz-boeren heeft opgelegd. De Tweede Kamer is bij hoge uitzondering zelfs twee keer van reces teruggekeerd om deze zaak met de minister te bepreken. Dankzij de standvastige opstelling van de Kamer heeft de minister in twee fasen de kortingen teruggedraaid van ruim 12 miljoen gulden tot eerst 5 en later 4 miljoen gulden.

Niettemin blijft er nog een aantal boeren over die geconfronteerd worden met een korting. Tussen deze individuele boeren en de minister bestaat verschil van mening. De wet belemmert echter individuele toetsing van getroffen boeren. Voor deze ondernemers staat de weg van bezwaar en beroep open. De rechter zal in zijn oordeel de opstelling van de Kamer en het voornemen van het kabinet om de wet aan te passen meenemen.

Het CDA heeft een motie ingediend, waarvan de strekking was dat de strafkorting niet hoger zou mogen zijn dan de boete, die bij een overtreding in reguliere gevallen zou gelden. De VVD kon de motie onmogelijk steunen omdat de motie juridisch niet uitvoerbaar is. Het CDA heeft boeren daarmee in wezen valse hoop gegeven.

Een andere reden waarom de VVD tegen deze motie was is dat de motie van het CDA er ook toe leidt dat boeren die willens en wetens obstructie hebben gepleegd, dit zouden kunnen afkopen met een geringe boete. Slecht gedrag zou daarmee worden beloond, hetgeen voor de VVD niet acceptabel is. De VVD heeft gedurende de mkz-discussie steeds gezegd dat voor boeren die de ruimingen gefrustreerd hebben wel degelijk een hoge korting moeten gelden. De tv-beelden van brandende vrachtwagens staan bij menigeen nog in het geheugen gegrift. Boeren die medewerkers van de RVV hebben bedreigd en de uitvoering van de ruimingen hebben belemmerd, hoeven niet te rekenen op clementie van de VVD.

Er kunnen echter ondernemers zijn, die als gevolg van de mkz-kortingen in financiële problemen komen. Deze ondernemers kunnen een beroep doen op het mkz-noodfonds, ook als de continuïteitsproblemen zijn veroorzaakt door de opgelegde korting. De uiteindelijke beslissing tot het al dan niet verlenen van steun is aan het noodfonds zelf en niet aan de politiek.

Dat laat onverlet, dat een aantal individuele ondernemers terecht of onterecht- worden gekort op basis van administratieve tekortkomingen. Dat toont aan dat de huidige wetssystematiek aanpassing behoeft. De VVD heeft om die reden dan ook gepleit voor herziening van het stelsel van strafkortingen. De minister heeft hier welwillend op gereageerd en zal een voorstel aan de Kamer doen.