Ingezonden persbericht

Universiteit Maastricht
Persbericht
07.09.2001
052

Promotie ing. E. Konings
Rol van foliumzuur lijkt belangrijk in de preventie van darmkanker

De kans op darmkanker hangt zeer waarschijnlijk nauw samen met onze eet- en leefgewoontes. Er zijn aanwijzingen dat een tekort aan foliumzuur mogelijk ten grondslag ligt aan het ontstaan van darmkanker. Ing. Erik Konings concludeert dat in zijn onderzoek naar een aantal aspecten die te maken hebben met foliumzuur in voeding. Konings hoopt a.s. vrijdag 14 september op zijn onderzoek te promoveren aan de Universiteit Maastricht (UM).
Foliumzuur (vitamine B11) speelt al langer een rol bij de preventie van neuraalbuisdefecten oftewel "open ruggetje". Er wordt geschat dat bij een adequaat foliumzuurgebruik door vrouwen met een zwangerschapswens de kans op het krijgen van een kind met een open ruggetje met 50% daalt. Ook is er een relatie met hart- en vaatziekten. Een hoog homocysteïne gehalte in het bloed wordt in diverse studies geassocieerd met het risico van hart- en vaatziekten. Een verhoogde inname van foliumzuur laat een daling zien van het homocysteïne gehalte.


Het bepalen van de inname van foliumzuur via de voeding, die nodig is om de associatie met ziekte te bestuderen, is problematisch. Er waren tot op heden geen gegevens beschikbaar in de Nederlandse voedingsmiddelentabel. Konings heeft de foliumzuurgehaltes geanalyseerd van vooral groente, fruit, aardappelen, brood, melk en melkproducten en vlees en vleesproducten. Hij toont aan dat 5-methyltetrahydrofoliumzuur de meest van nature voorkomende vorm van foliumzuur is. Hoge foliumzuurgehaltes trof Konings aan in groente, fruit, lever en leverproducten en tarwekiemen. Tuinbonen, spinazie, spruitjes en broccoli bevatten de grootste hoeveelheden foliumzuur. Aan de hand van de analysegegevens was de gemiddeld geschatte foliumzuurinname voor een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking ongeveer 200 microgram per dag, wat overeenkomt met de huidige aanbevelingen. Echter, ongeveer de helft van de bevolking haalt de aanbevelingen niet.


Tot op heden wordt verondersteld dat foliumzuur uit de voeding slechts voor de helft door het lichaam wordt opgenomen ten opzichte van synthetisch foliumzuur dat uitsluitend in vitaminepreparaten voorkomt. Over de mogelijke oorzaken hiervan is nog weinig bekend. Met name de gebruikte methodieken om dit te bepalen hebben tot nu toe nogal wat tekortkomingen. Door een unieke toepassing bij personen met een ileostoma (kunstmatige uitgang van dunne darm) is gebleken dat foliumzuur uit spinazie bijna even goed wordt opgenomen door het lichaam als synthetisch foliumzuur uit een vitaminetabletje.


Konings maakte voor zijn onderzoek naar de relatie tussen foliumzuur en darmkanker gebruik van de gegevens van de Nederlandse Cohortstudie naar voeding en kanker die in 1986 gestart is onder 120.000 Nederlanders. Het risico van darmkanker daalde met ongeveer 40% bij personen met de hoogste foliumzuurinname via de voeding ten opzichte van personen met de laagste foliumzuurinname. Het gebruik van foliumzuurrijke groente en fruit kan dus volgens Konings mogelijk het risico van het krijgen van darmkanker verlagen, en niet persé foliumzuur uit vitaminepreparaten. Immers, de synthetische vorm van foliumzuur in vitaminepreparaten komt van nature niet in voedingsmiddelen voor. Naast een lage foliumzuurinname bleek ook dat, in combinatie met het gebruik van alcohol, het risico van het krijgen van endeldarmkanker, met name bij mannen, zeer sterk toenam.


Erik Konings is werkzaam voor de Keuringsdienst van Waren. Zijn promotieonderzoek is een samenwerkingsproject van de Keuringsdienst van Waren en NUTRIM (Nutrition and Toxicology Research Institute Maastricht). NUTRIM is het interfacultair onderzoeksinstituut van de faculteiten der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UM. Binnen NUTRIM vindt onderzoek plaats op het gebied van voeding en voedingstoxicologie. Dit onderzoek is veelal toegepast van aard en wordt gefinancierd door zowel de overheid als de industrie. NUTRIM maakt deel uit van de erkende onderzoekschool VLAG (Voeding, Levensmiddelentechnologie, Agrobiotechnologie en Gezondheid).


Noot voor de pers
Erik Konings is bereikbaar op tel 043 3640479.De afdeling communicatie is bereikbaar via tel 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612. Email: pers@voorlichting.unimaas.nl
De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl