Universiteit Maastricht
Persbericht
07.09.2001
052
Promotie ing. E. Konings
Rol van foliumzuur lijkt belangrijk in de preventie van darmkanker
De kans op darmkanker hangt zeer waarschijnlijk nauw samen met onze eet- en
leefgewoontes. Er zijn aanwijzingen dat een tekort aan foliumzuur mogelijk
ten grondslag ligt aan het ontstaan van darmkanker.
Ing. Erik Konings concludeert dat in zijn onderzoek naar een aantal aspecten
die te maken hebben met foliumzuur in voeding. Konings hoopt a.s. vrijdag 14
september op zijn onderzoek te promoveren aan de Universiteit Maastricht
(UM).
Foliumzuur (vitamine B11) speelt al langer een rol bij de preventie van
neuraalbuisdefecten oftewel "open ruggetje". Er wordt geschat dat bij een
adequaat foliumzuurgebruik door vrouwen met een zwangerschapswens de kans op
het krijgen van een kind met een open ruggetje met 50% daalt. Ook is er een
relatie met hart- en vaatziekten. Een hoog homocysteïne gehalte in het bloed
wordt in diverse studies geassocieerd met het risico van hart- en
vaatziekten. Een verhoogde inname van foliumzuur laat een daling zien van
het homocysteïne gehalte.
Het bepalen van de inname van foliumzuur via de voeding, die nodig is om de
associatie met ziekte te bestuderen, is problematisch. Er waren tot op heden
geen gegevens beschikbaar in de Nederlandse voedingsmiddelentabel. Konings
heeft de foliumzuurgehaltes geanalyseerd van vooral groente, fruit,
aardappelen, brood, melk en melkproducten en vlees en vleesproducten. Hij
toont aan dat 5-methyltetrahydrofoliumzuur de meest van nature voorkomende
vorm van foliumzuur is. Hoge foliumzuurgehaltes trof Konings aan in groente,
fruit, lever en leverproducten en tarwekiemen. Tuinbonen, spinazie,
spruitjes en broccoli bevatten de grootste hoeveelheden foliumzuur. Aan de
hand van de analysegegevens was de gemiddeld geschatte foliumzuurinname voor
een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking ongeveer 200
microgram per dag, wat overeenkomt met de huidige aanbevelingen. Echter,
ongeveer de helft van de bevolking haalt de aanbevelingen niet.
Tot op heden wordt verondersteld dat foliumzuur uit de voeding slechts voor
de helft door het lichaam wordt opgenomen ten opzichte van synthetisch
foliumzuur dat uitsluitend in vitaminepreparaten voorkomt. Over de mogelijke
oorzaken hiervan is nog weinig bekend. Met name de gebruikte methodieken om
dit te bepalen hebben tot nu toe nogal wat tekortkomingen. Door een unieke
toepassing bij personen met een ileostoma (kunstmatige uitgang van dunne
darm) is gebleken dat foliumzuur uit spinazie bijna even goed wordt
opgenomen door het lichaam als synthetisch foliumzuur uit een
vitaminetabletje.
Konings maakte voor zijn onderzoek naar de relatie tussen foliumzuur en
darmkanker gebruik van de gegevens van de Nederlandse Cohortstudie naar
voeding en kanker die in 1986 gestart is onder 120.000 Nederlanders. Het
risico van darmkanker daalde met ongeveer 40% bij personen met de hoogste
foliumzuurinname via de voeding ten opzichte van personen met de laagste
foliumzuurinname. Het gebruik van foliumzuurrijke groente en fruit kan dus
volgens Konings mogelijk het risico van het krijgen van darmkanker verlagen,
en niet persé foliumzuur uit vitaminepreparaten. Immers, de synthetische
vorm van foliumzuur in vitaminepreparaten komt van nature niet in
voedingsmiddelen voor. Naast een lage foliumzuurinname bleek ook dat, in
combinatie met het gebruik van alcohol, het risico van het krijgen van
endeldarmkanker, met name bij mannen, zeer sterk toenam.
Erik Konings is werkzaam voor de Keuringsdienst van Waren. Zijn
promotieonderzoek is een samenwerkingsproject van de Keuringsdienst van
Waren en NUTRIM (Nutrition and Toxicology Research Institute Maastricht).
NUTRIM is het interfacultair onderzoeksinstituut van de faculteiten der
Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UM. Binnen NUTRIM vindt
onderzoek plaats op het gebied van voeding en voedingstoxicologie. Dit
onderzoek is veelal toegepast van aard en wordt gefinancierd door zowel de
overheid als de industrie. NUTRIM maakt deel uit van de erkende
onderzoekschool VLAG (Voeding, Levensmiddelentechnologie, Agrobiotechnologie
en Gezondheid).
Noot voor de pers
Erik Konings is bereikbaar op tel 043 3640479.De afdeling communicatie is
bereikbaar via tel 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06
21275612. Email: pers@voorlichting.unimaas.nl
De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl